I annonssamarbete med PåGEN

Mackor med råg och fullkorn kan visst bli gott till fredagsmys för hela familjen. Mixa och matcha pålägg så att alla kan hitta sin favorit.

6947_kyckling

Foto: Copyright © Per Ranung

Använd resterna från gårdagens ceasarsallad till denna macka.

Kycklingmacka ceasarstyle

Har du kycklingrester passar de perfekt att servera till röran med parmesanost. Sardellcrèmen kan uteslutas om du vill göra mackan mer barnvänlig.

4 skivor Pågens Hönö rågkaka
2 minutkycklingfiléer (à 125 g)
1 tsk rosmarin
1/2 tsk salt
1 krm + 1 krm nymald svartpeppar
1 msk olivolja
200 g naturell färskost
1 dl riven parmesanost
2 tsk sardellcrème
8 små tomater i olika färger
1 gemsallad eller annan grönsallad

Garnering:
25 g flagad parmesanost

Gör så här

  1. Krydda kycklingen med rosmarin, salt och 1 krm peppar. Stek den i olja ca 3 min på varje sida tills den är genomstekt.
  2. Blanda färskosten med parmesanost, sardellcrème och 1 krm peppar.
  3. Skär kycklingen i strimlor. Skär tomaterna i skivor. Fördela salladsbladen på bröden. Lägg på parmesanröra och kyckling. Garnera med tomater och flagad parmesan.

 

ny_sistasmulan_1500px

Visste du att Pågen har ett unikt kretsloppssystem där allt osålt bröd återvinns – majoriteten blir jäst som används när nya goda bröd bakas. Kom ihåg att du själv kan minska matsvinnet genom att till exempel mixa torrt bröd, som då blir det perfekta ströbrödet. #tillsistasmulan

Läs mer om Pågens arbete och nyheter här!

6947_fetaost

Foto: Copyright © Per Ranung

Denna variant är helt vegetarisk, med fetaost och avokado.

Fetaostmacka med avokado och valnötsströssel

Fetaosten kan ersättas med mild färskost och strösslet kan uteslutas för en mer barnvänlig macka.

4 skivor Pågens Hönö rågkaka
150 g fetaost
1/2 dl matyoghurt
2 msk + 1 msk olivolja
1 krm + 1 krm salt
1 krm + 1 krm nymald svartpeppar
2 avokador
1 dl valnötter
2 krm mald spiskummin
10 g rucola

Gör så här

  1. Mosa fetaosten med matyoghurt, 2 msk olja, 1 krm salt och 1 krm peppar.
  2. Halvera avokadorna, kärna ur och gröp ur dem. Skär fruktköttet i skivor. Hacka valnötterna och blanda med spiskummin, 1 krm salt och 1 krm peppar.
  3. Fördela fetaoströran på bröden. Lägg på avokado och rucola. Ringla över 1 msk olja. Strö på valnötsströssel.

 

6947_lax

Foto: Copyright © Per Ranung

Ägg + lax = perfekt kombination!

Laxmacka med mjuktkokt ägg och grön ärtröra

Vill du göra mackan mer barnvänlig kan laxen uteslutas och ersättas med ett helt ägg.

4 skivor Pågens Hönö rågkaka
2 ägg
2 dl gröna ärter
1 msk olivolja
1 tsk finrivet citronskal
1 krm salt
1 krm nymald svartpeppar
4 tunna skivor kallrökt lax (à 25 g)

Garnering:
dill

Gör så här

  1. Lägg äggen i vatten i en kastrull. Låt koka upp och sjud sedan äggen ca 6 min. Spola i kallt vatten, skala och halvera dem.
  2. Tina ärterna och mosa dem med olja, citronskal, salt och peppar.
  3. Fördela ärtröran på bröden. Lägg på ägg och lax. Garnera med dill.

Så här gör du en smarrig fetaostmacka med avokado och valnötsströssel: