Allt om Mat-redaktionen reste till det stora äpplet och fick med besked ta del av den amerikanska matkulturen.

Blue Hill Restaurant
75 Washington Place
Tel: (212)539 1776
bluehillfarm.com

 • En restaurang där varje råvara talar sitt eget språk. Samstämda smaker och vackert komponerade rätter. Med råvaror odlade på den egna gården är chansen stor att kockarna ska lyckas i köket, och det gör de med besked. Menyn är förstås anpas-sad efter säsongen, och de söta bakade körsbärstomaternas smak sitter fortfarande kvar i minnet. Miljön är lugn och behag-lig och alla runt vårt bord för fyra pratade med varandra i normal samtalston.

Grand Central Oyster Bar
Grand Central Station
Tel: (212)490 6650
oysterbarny.com

 • Oyster Bar i Grand Central Station är ett måste att besöka. Äter du ostron ska du sätta dig i baren och sörpla i dig av atmo-sfären och några av de 30 olika ostronsor-terna som finns på menyn och njuta ett glas vin från den oändliga vinlistan. Äter du inte ostron, titta bara upp i de välvda taken och njut av det vackra fiskbens-mönstret. När du ändå är där, gå ner till den inspirerande och välsorterade saluhal-len i gatuplanet.

Hampton Chutney co
464 Amsterdam Avenue
Tel: (212)362 50 50
68 Prince Street
Tel: (212)226 9996
hamptonchutney.com

 • Hampton Chutney serverar enkel, Tibet-inspirerad mat. Här får man stora pannka-kor fyllda med kyckling, grönsaker och någon av alla goda, hemlagade chutneys. Annorlunda och mättande snabbmat.

Momofuku Ssäm Bar
207 2nd Avenue, hörnet 13th Street
momofuku.com

 • På populära Momofuku Ssäm Bar kan man inte boka bord. Kommer man dit tidigt är det oftast inga problem att få plats. Menyn ändras dagligen och består av crossover-mat med asiatisk touch, eller som de själva säger: en skön blandning av den smältdegel som är USA. Momo-fuku är ett vattenhål för stadens kockar. Ssäm betyder något som är omringat eller inlindat. Beställ in många rätter och dela om ni är flera.

Joe’s Shanghai
9 Pell Street
Tel: (212)233 8888
joesshanghairestaurant.com

 • Joe´s Shanghai i hjärtat av Chinatown serverar soupdumplings som ingen fantast vill missa. Det är svårt att få bord här men å andra sidan behöver du inte sitta länge, det är bara soupdumplingen du vill åt!

Quality Meats
57 W 58th Street
Tel: (212)371 7777
qualitymeatsnyc.com
 

 • Quality Meats är restaurangen för köttälska-ren med lite fetare plånbok. Här möts många av New Yorks affärsmän och kvinnor och avnjuter en perfekt stekt sirloinstek med goda tillbehör. Servicen är tipptopp och miljön mustig. Under sommaren är dock luftkondi-tioneringen igång, så ta på dig en extra tröja.

Fika
41 W 58th Street
Tel: (212)832 0022
fikanyc.com

 • Fika har snabbt vunnit terräng sedan star-ten för några år sedan och det är fullt näs-tan hela tiden av folk som vill ha en perfekt espresso, goda smörgåsar, nybakade kanelbullar eller chokladbollar. Fika starta-des av Lars Åkerlund och David Johansson som då var kock på svenska konsulatet. De har eget bageri och catering. Fika har blivit en stor succé och snart öppnar ännu ett Fika på Park Avenue south.

Buddakan
75 9th Avenue
Tel: (212)989 6699
buddakannyc.com
 

 • Unna dig en modern asiatisk middags- extravaganza på Buddakan, den super-trendiga lyxkrogen i Meatpacking District. Här höll Carrie och Mr Big sin ”rehearsal dinner” för vännerna i filmen Sex and the City. Cool atmosfär, hög musik, läcker inredning, spännande mat och det vackra New York-folket på ett och samma ställe.

Shake Shack
Madison Avenue, hörnet East 23rd St
Tel: (212)889 66 00
shakeshacknyc.com

 • I parken på Madison Square hittar du vad som i New York kallas ett fenomen – Shake Shack – som enligt många serverar de godaste burgarna i staden. Så goda att man gärna köar i upp till 2 timmar för att få en liten låda med denna delikatess!
 • Är man inte hungrig kan det vara värt att gå förbi och beskåda New York-bornas härliga sätt att köa, avslappnat med böcker och tidningar till hands.
   

Spice Market
403 west 13th Street
Tel: (212)675 2322
culinaryconcepts.com

 • I det trendiga Meatpacking District hittar du denna restaurang som serverar asiatisk mat i en miljö som för dig tillbaka till kolonialtiden i Asien. På detta trendiga ställe kan du hänga i baren, njuta av maten med utsikt över kockarna i köket eller helt enkelt slå dig ner i en skön soffa och spana in det trendiga NY-folket. Är ni flera, dela på rätterna för att få smaka så myck-et som möjligt! Priserna är humana.

wd-50
50 Clinton Street
Tel: (212)477 2900
wd-50.com

 • På listan över världens bästa restauranger finns wd~50 med. Kocken Wylie Dufres är känd för sina fantasifulla matkreationer. Miljön är avskalad och enkel men utan  att vara omysig och servicen uppmärksam  och vänlig. Här får vi bland annat in en  drink med namnet Whole lot of loved. Loved betyder libbsticka på engelska,  och även om ingen av oss är galen i örten  är drinken otippat läskande och supergod! Bland rätterna sticker  en mör bläckfisktentakel ut som en vinnare. 
 • Gå in på hemsidan och titta på matbilderna för att få ett hum om vad vi talar om.

Här kan du shoppa maten:
 

Dean & Deluca
560 Broadway, hörnet Prince Street
deandeluca.com
Tel: (800)221 7714

 • Här ligger den ursprungliga butiken som sedan 1977 haft och fortfarande har ett brett och lyxigt sortiment. Butiks-kedjan finns i alla större städer i USA.Öppnar tidigt så att alla cateringfirmor kan handla och leverera till ”the rich and famous”. Här finns New Yorks snyggaste jordgubbar, smaksatta popcorn och fantastiska tryffelterriner. Inte billigt.

Farmers Market
Union Square 14 th Street
Öppet: ca 8–18, måndag, onsdag, fredag, lördag

 • Största ”Bondens egen marknad” finns på Union Square norr om 16th Street. Bästa dagarna är onsdag och lördag. Här hand-las det verkligen intensivt med fantastiska mejerivaror, kött, frukter och grönsaker från gårdarna utanför New York. Priserna är hyfsade. Många av stans kockar och närboende New Yorkers gör sina inköp här. Botanisera bland mexikanska bröl-lopskakor, surgurkor, chili, paprikor och tomater i alla regnbågens färger.

Kalustyan’s
123 Lexington Avenue, nära 28th St
kalustyans.com

 • Blunda, kliv in i butiken och åk jorden runt – i dofternas värld alltså. Det här är en specialist på kryddor, kaffe och sötsaker med import från 70 länder, och det sägs att det du inte hittar här finns inte. Även en favoritbutik för många av de namnkunniga kockarna i New York.

Whole Foods Market
10 Columbus Circle
Tel: (212)924 5969
wholefoodsmarket.com

 • En fantastisk matbutikskedja med fokus på ekologiska råvaror och etisk handel. Utbudet i fisk- och köttdisken är bland det fräschaste vi sett på länge och den färgsprakande grönsaksavdelningen gör oss bleka nordbor gröna av avund. Avdelningen med färdiglagad, varm mat att ta med är något för svenska butiker att ta efter. Helst skulle vi vilja ta med hela butiken hem till Sverige, eller i alla fall ha tillgång till ett kök i New York, bara för att få provlaga några av alla här-liga produkter. Butiker finns även på 250 7th Avenue och 4 Union Square East.

Zabar’s
2245 Broadway
Tel: (212)787 2000
zabars.com

 • Zabar’s är matbutiken för den sanna matnörden. Delikatesser från världens alla hörn trängs med bulkvaror som kaffe och gryner i stora säckar på golvet. Krydd- och olivutbudet imponerar. Zabar’s ägare anser själva att de är spe-cialiserade på kaffe, ost, rökt fisk, kaviar och köttdelikatesser. Men det är bara en bråkdel av alla godsaker du hittar här.

Titta också in på

NUVARANDE 25 matupplevelser du inte vill missa i New York
NÄSTA Roliga prylar till pastan