15 presenter till Mors dag – fina, hållbara och praktiska presenttips

Vad ger man till en mamma som redan har det mesta? Något användbart, något hållbart, något som gör den mamma du firar extra glad. Här är 15 presenttips till Mors dag – gåvor till alla fina mammor.

Kokböcker för grönsakssugna

Att odla egna grönsaker, frukter och bär är ingen konst. Allt som behövs är en liten yta, balkong eller pallkrage till exempel, och en stor dos tålamod. En bra kokbok om hur du ska ta hand om din skörd samt hur du använder hela grönsaken är bra tips på present till mamma med gröna fingrar.

mors-kokbok

Foto: Bonnier Fakta

”Grönsaker A-Ö recept och bruksanvisning” av Paul Svensson, Bonnier Fakta. Läs mer och köp här!

”Skörda Lagra Laga” av Theres Lundén & Johannes Wätterbäck, Bonner Fakta. Läs mer och köp här!

Bihotell

Annorlunda hotell-present till mamma. Ett bihotell hjälper bin och trädgården. För att frukt, bär och grönsaker ska växa behöver vi pollinatörer av olika slag. Genom att installera ett bihotell någonstans i eller i närheten av trädgården hjälper vi några av dem att klara kommande vintrar. det går också att bygga ett eget bihotell om andan faller på.

Bihotell

Foto: Designtorget

Bihotell från Designtorget. Läs mer och köp här!

Återanvändar förvaring och stumpstake

Foodwrap är lite som gammalt hederligt smörgåspapper fast tillverkat av ekologisk bomull, bivax och jojobaolja – ett inslagningspapper som både är hållbart och går att använda igen och igen. Att slå in utflyktsmackan i en plastpåse hör till det förgångna. Lika passé är det att slänga stumpar. Ställ dem i en stumpstake och njut av levande ljus ännu längre. Köp till ett galler så kan ljusen även hålla maten varm!

Foto: Designtorget

Foodwrap från Goodly, Designtorget. Läs mer och köp här!

Stumpstake formgiven av Jonas Torstensson för Born in Sweden, Designtorget. Läs mer och köp här!

Plocka och ät växter i naturen

Foraging handlar om att samla sin egen mat i naturen. Det har vi gjort sedan tidernas begynnelse men tappat bort lite i modern tid. Visst plockar vi lingon och blåbär och en och annan svamp men naturen har så mycket mer ätbart att erbjuda. För att vara på den säkra sidan och inte plocka hem något som INTE är ätbart finns nu massor av bra böcker att ha med sig ut i skog och mark.

Vildplockat

”Äta vilda växter” av Lisen Lundgren, Bonnier Fakta. Läs mer och köp här!

”Vildplockat” av Niki Sjölund, Natur & Kultur. Läs mer och köp här!

”Din skogshandbok – en överlevnadshandbok för survivalister och andra skogstokiga”, Nicotext. Läs mer och köp här!

Rätt klädd för skogsliv

I skog och mark är bra utrustning a och o. En vind och/eller regntät jacka, bra kängor eller stövlar, en skön ryggsäck till utflyktsmaten och en korg att lägga svamp och annat ätbart i.

Mors dag-presenter 2020

Anorak ”Svalbard” från Norröna, Outdoorexperten. Läs mer och köp här!

Vandringskängor ”Forest” från Lundhags, Outdoorexperten. Läs mer och köp här!

Svampkorg ”Skogsbär” från Åhléns. Läs mer och köp här!

Ryggsäck L.I.M 35 L från Haglöfs. Läs mer och köp här!

Favoritkopp

Alla förtjänar en egen kopp – en liten eller stor variant att dricka sitt favoritte eller morgonkaffe ur. Kanske finns någon som passar just din mamma extra bra. En kopp från dig till en mamma i din närhet.

mors-mumin

Muminmugg, Lilla My och Morran från Arabia, Åhléns. Läs mer och köp här!

En tavla med de viktigaste recepten

Kokböcker i all ära – men visst kan det vara skönt att alltid ha några favoriter nära till hands. Kanske på en snygg tavla med recept på bland annat scones, chokladbollar och pizzadeg!

kunskapstavlan

Kunskapstavlan ”Grundrecept”, läs mer och köp här!

En gåva som hjälper en annan mamma
1Loelle_Oil-family_förpackning

Foto: Loelle

Företaget Loelle producerar oljor av bland annat jojoba och hampa samarbetar under perioden 13 april-13 juli med Läkare utan gränser för att stötta kvinnor som är särskilt utsatta. För varje såld produkt skänker företaget 1 krona till Läkare utan gränser. Oljorna är ekologiska, innehåller inga kemikalier och kan användas till både hud, hår och naglar.

Läs mer och köp här!