Till förrätt på årets nobelmiddag serverades blomkålssoppa och faktum är att det buckliga kålhuvudet har en rad bra egenskaper. Här är sex exempel på varför blomkål är så otroligt bra för dig.

Blomkål är allra nyttigast rå. Och rå blomkål är fantastiskt gott att dippa!

1. Blomkål är billigt

Ibland superbilligt till och med. Det går att få tag på nästan året om, både svensk och ekologisk.

2. Dämpar inflammationer

Precis som vitlök innehåller blomkål allicin som dämpar inflammationer.

3. Gör att du känner dig mätt – och bra för matsmältningen

Blomkål innehåller mycket kostfibrer vilket hjälper till med matsmältningen och dessutom gör att du känner dig mätt.

4. Smalmat när det är som bäst

Blomkål är mycket fettsnålt (0,2 gram per 100 gram) och innehåller få kalorier (24 kcal per 100 gram).

5. Håller dig ung

Blomkål innehåller hormetin som kontrollerar åldringsprocessen i kroppen och därmed håller dig ung.

6. Rekommenderad dos c-vitamin

Av alla nyttigheter blomkålen innehåller är den allra rikast på c-vitamin. 100 gram blomkål täcker 99 procent av det rekommenderade dagliga intaget av c-vitamin.

NUVARANDE 6 skäl att älska blomkål (den är till och med nyttigare än du tror)
NÄSTA Saffranspannacotta till jul