Blomkål är allra nyttigast rå. Och rå blomkål är fantastiskt gott att dippa!
1. Blomkål är billigt
Ibland superbilligt till och med. Det går att få tag på nästan året om, både svensk och ekologisk.
2. Dämpar inflammationer
Precis som vitlök innehåller blomkål allicin som dämpar inflammationer.
3. Gör att du känner dig mätt – och bra för matsmältningen
Blomkål innehåller mycket kostfibrer vilket hjälper till med matsmältningen och dessutom gör att du känner dig mätt.
4. Smalmat när det är som bäst
Blomkål är mycket fettsnålt (0,2 gram per 100 gram) och innehåller få kalorier (24 kcal per 100 gram).
5. Håller dig ung
Blomkål innehåller hormetin som kontrollerar åldringsprocessen i kroppen och därmed håller dig ung.
6. Rekommenderad dos c-vitamin
Av alla nyttigheter blomkålen innehåller är den allra rikast på c-vitamin. 100 gram blomkål täcker 99 procent av det rekommenderade dagliga intaget av c-vitamin.