Vi är vad vi äter och därför kan det bli pinsamt i mataffären när vi handlar varor som vi inte är så stolta över. Här kommer en lista över 11 saker som vi svenskar skäms mest över när vi handlar mat. 

”Du är vad du äter”. Enligt en undersökning från Livsmedelsföretagen skäms vi över maten vi handlar – det uppger var fjärde kvinna och var femte man. Vi är också snabba på att döma andra utifrån vad de handlar för mat. Här har vi listat maten som vi skäms mest över.

 

11 saker vi skäms mest över i våra kundkorgar:

 

1. Bantningsprodukter

Alla vill vara i form – men vi vill gärna inte att andra ska se hur vi kommer i form! Särskilt inte om det är en quickfix i form av dietprodukter. 

 

2. Lightprodukter

Lightprodukterna är skämmigt eftersom vi numera vet att de har någon som helst positiv inverkan på hälsan – snarare tvärtom.

 

3. Snacks 

Visst gillar vi vårt fredagsmys, men det känns lite skämmigt när det ligger där i korgen och avslöjar våra osunda helgvanor.

 

4. Färdigmat 

Färdigmaten sträcker sig från barnmat till frysta förpackningar i frysdisken – idag är det prestigefullt att laga maten från grunden, därför är det så pinsamt att plocka den färdiglagade mikromaten. 

 

5. Snabbmat 

Att snabbmat är dålig mat vet vi ju om. Därför känns det inte så kul att ”springa på” någon bekant när du kommer ut från en snabbmatskedja – du har ju just stoppat i dig en riktigt dålig måltid.

 

6. Mat med mycket tillsatser 

 

10 e-ämnen i innehållsförteckningen och bara 30% kött i korven? I tider när kvalitet står för en del av ens egna värderingar känns det inte så hett med billig tillsatsfylld korv.

 

7. Halvfabrikat

Det kommer alltfler kokböcker och matprogram där vi lär oss hur enkelt det är att laga mat från grunden. Det känns som en självklarhet att man ska ha tid att kunna rulla sina egna köttbullar. Därför är frysta köttbullar och andra typer av halvfabrikat riktigt pinsamma att lägga i korgen.

 

8. Mat från lågprisvarumärken 

Studier från Livsmedelsverket visar att mat från lågprisvarumärken är lika näringsrik som den mat vi köper från våra traditionella inköpsställen. Ändå tycker vi svenskar att det är lite pinsamt att handla billig mat.

 

9. Mat som inte är ekologisk 

Det är pinsamt att inte köpa ekologiskt – det tycker vi eftersom vi har blivit tillsagda att ekologisk mat är den bästa maten för hälsa och natur, men eftersom maten är lite dyrare tar det emot för svensken att handla eko – vilket vi såklart skäms för.

 

10. Mat som inte är miljömärkt 

Idag vet vi att scampi är en riktig miljöbov, men vi har inte riktigt koll på vad som är ok eller inte och finns det ingen miljömärkning är det pinsamt ifall någon skulle märka att det ligger varor i korgen som är farliga för miljön.

 

11. Kött 

Även kött tycker vi är pinsamt att handla. Anledningarna är dels att det är miljöovänligt, men vi vet också i dagsläget att det råder osäkerhet i vilken typ av kött det är som man faktiskt köper. 

 

Källa: Svd