Jens Dolk är vinkännaren som mer än andra propagerar för att din smak alltid är rätt. Oavsett vad andra tycker. I hans bok får du svar på allt du behöver veta om vin - och lite till.

Dolks ”dassbok” i pocket – kan det vara något? Javisst, säger författaren Jens Dolk själv, den är lika aktuell idag som den var för några år sedan då den kom ut första gången. Då inbunden, nu i pocket. Den heter ”100 frågor om vin” och är enligt Dolk själv en dubbel ”dassbok”.

– Eftersom den är uppdelad i 100 frågor så är den bra att läsa i kortare stycken och då lär man sig lite varje gång. Dessutom är det en dassbok i den meningen att när jag skrev den så höll jag på att bygga ett dass på landet, på förmiddagen byggde jag dass, på eftermiddagen skrev jag boken.

De 100 frågorna
är lika aktuella idag som 2002 när boken först kom ut. Det handlar om hur man dricker, hur man smakar och allt som finns att säga om det som finns kring vin.

– När jag skrev boken så började jag med att mejla runt till alla kompisar och bekanta och be dem berätta om deras frågor om vin. Sedan hade jag ganska bra koll på vad folk ville veta, det är ju så när man jobbar med vin, då kommer alla frågorna när man är på middag eller fest. Det är som för läkare som får svara på frågor om knäont och allt sånt.

Är det några frågor som du behövt ändra på?

– Det som var slående är framförallt diskussionen om skruvkork. 2002 var det plastkorken som troddes vara framtiden men nu har det visat sig att det var den kritiserade skruvkorken som är det bästa alternativet till naturkorken. Sedan har jag även ändrat i texterna om bag-in-box-vinerna, vi har ändrat inställning kring dem de senaste åren.

Men annars har du inte behövt ändra på någonting?

– Nej, den var välskriven redan första gången!

Boken ges ut av Kakao förlag.