10 viner som förgyller festen

Vinexperten Gunilla Hultgren Karell har valt viner som lyfter festen.

Vita viner till fest

De Bortoli Semillon Chardonnay 2007 (16446) Australien, 180 kronor (3 liter)
• Generöst saftig frukt med toner av vanilj och lite tropisk värme. Mycket gott till en kryddig fisk- och skaldjurs-soppa.
Betyg: 5

Mastro Bianco 2007 (97723) Italien, 89 kronor
• Ett personligt och spännande vin med lätt blommiga toner och drag av päron och citrus. Passar till en pasta frutti di mare.
Betyg: 5

Raimat Chardonnay 2007 (2806) Spanien, 72 kronor
• Smakrikt vin med honungsmelon och någon kryddig karaktär. Serveras med fördel till grillad kyckling med bönsallad.
Betyg: 4

Deidesheimer Herrgottsacker Riesling Spätlese 2007 (5042) Tyskland, 82 kronor
• Halvtorrt vin med ren, frisk frukt med lite honungstoner. Utmärkt till thai-inspirerad fiskgryta.
Betyg: 4

Gewürztraminer Réserve Hennÿ 2007 (2176) Frankrike, 109 kronor
• Ett aromatiskt och kryddigt vin med fläder, rosor och ingefära i doft och smak. Passar till en varm sallad med chilimarinerade räkor.
Betyg: 4

Röda viner till fest

Periquita Reserva 2005 (2560) Portugal, 79 kronor
• Tät, kryddig smak med ordentligt schwung i frukten. Rostade toner och lätt touch av lakrits. Mycket bra till en mustig höstgryta.
Betyg: 5

Musella Valpolicella Superiore 2005 (2393) Italien, 99 kronor
• Mogen frukt med lätt drag av mandelmassa och kryddor. Lång, lite het eftersmak. Gott till en smakrik svamprisotto.
Betyg: 5

Ecologica Shiraz 2008 (6512) Argentina, 59 kronor
• Trevligt rödvin i mjuk, okomplicerad stil. Mörka bär med liten krydda. Gott till en ost- och lökpaj med frasig sallad.
Betyg: 4

KWV Pinotage 2006 (2029) Sydafrika, 73 kronor
• Generös och direkt smak med mörk frukt och lätt rökigt drag. Till exempelvis fläskkotletter med rödvinssky.
Betyg: 4

Marqués de Riscal Reserva 2004 (2573) Spanien, 129 kronor
• En rioja med mörkkryddig frukt, jord och lite vanilj i smaken. Mogen, lång smak som gör sig bra tillsammans med några lammkotletter.
Betyg: 4