10 viner för mysiga middagar

Vinexperten Gunilla Hultgren Karell har valt ut 10 viner för förhöjer stämningen.

Röda viner

Château Courac 2005 (28101) Frankrike, 89 kronor
• Häftig smak med pepprig frukt, örter och lakrits. Serveras med fördel till stekta lammkotletter med getostkräm och klyftpotatis.
Betyg: 5

Dão Casal Mor Reserva 2006 (12520) Portugal, 55 kronor
• Robust vin med smak av mörka plommon och god krydda.
Utmärkt till en köttig korv med ratatouille.
Betyg: 5

Red Rock Cabernet Sauvignon Merlot 2007 (6848) Australien, 60 kronor
• Ett saftigt vin med mörka bär, aningen mynta och lätt kryddig ton. Passar till en örtig kycklinggryta.
Betyg:4

Valle Reale 2006 (2355) Italien, 86 kronor
• Tät, intensiv smak av mogna körsbär, mandel och örter.
Balanserade syror.  Gott till en spaghetti carabonara.
Betyg: 4

Bellingham Shiraz 2006 (2004)
Sydafrika, 79 kronor
• Smakrik med massor av mörka bär och rökiga toner. Lång, eldig eftersmak. Till en klassisk köttgryta.
Betyg: 4
 

Vita viner

Vida Organica Torrontés 2008 (6587) Argentina, 65 kronor
• Ett friskt och aromatiskt vin med drag av fläder och marmelad. Ekologiskt odlat. Gott till en kryddig nudelsoppa.
Betyg: 5

Sancerre Les Pierris 2007 (2259) Frankrike, 135 kronor
• Ett vin med sval, välhållen druvkaraktär med toner av nässlor och krusbär. Servera gärna till en carpaccio på pilgrimsmusslor med lime och ingefära.
Betyg: 5

Weinberg Riesling 2007 (7190) Tyskland, 59 kronor
• Halvtorr med lätt aromatiskt drag och ren, trevlig druvkaraktär. Till lättare rätter, till exempel en skaldjurssallad.
Betyg: 4

Jacob´s Creek Semillon Chardonnay 2007 (16434) Australien, 64 kronor
• God, mogen frukt med krydda och värme. Passar till örtbakad kycklingfilé med färsk pasta.
Betyg: 4

Chilcas Chardonnay 2008 (6455) Chile, 76 kronor
• Här smakar det ananaspastiller och lite citrus med något eldigt avslut. Ekologiskt odlat. Passar till exempelvis en caesarsallad med kyckling.
Betyg: 3
 

Följ med i vinexpertens blogg

Gunilla Hultgren Karell bloggar om vin och mat.