10 toppviner i december

Vinexperten Gunilla Hultgren Karell har testat och betygsatt. Tre flaskor får högsta betyg.

Vita viner

5 getingar

Les Faïsses Jean Claude Mas 2007 (96905) Frankrike, 79 kronor
Smakrikt vin med personlig stil. Kryddig med aningen parfym och fin, frisk syra. Passar till en mustig fiskgryta.

Zimmermann Riesling Chardonnay 2007 (96949) Tyskland, 70 kronor
Lätt aromatisk och druvig smak med ren, fräsch framtoning. Till en ugnsbakad vit fisk med citron och mynta, vitt ris och örtsås.

 

4 getingar

Dancing Bull Sauvignon Blanc 2007 (96485) USA, 80 kronor
Ett uppfriskande vin med vinbär, krusbär och citrus i doft och smak. Gott till en lyxig skaldjurssallad.

Vouvray Sec Laurent Karft 2006 (99731) Frankrike, 100 kronor
Spännande med drag av lakrits, honung och lite ylle. Stram och frisk med lång, distinkt eftersmak. Till fröpanerad fisk med rostade rotfrukter.

3 getingar

Mezzacorona Gewurztraminer 2007 (96899) Italien,  69 kronor
Kryddig och blommig smak med kul, lite utstuderad karaktär. Med fördel till tortillarullar med rökt lax.
 

Röda viner

5 getingar

Southern Ocean Cabernet Sauvignon Merlot 2007 (96552)
Nya Zeeland, 89 kronor

Tät, god koncentrerad smak med drag av vinbär, körsbär och mynta. Bra balans och lång eftersmak. Gott till exempelvis viltskav med svamp och bacon.

4 getingar

Glorioso Crianza 2006 (97461) Spanien, 89 kronor
Läcker karaktär med mörka plommon, kryddiga toner och jord. Gott till honungsgriljerade revbensspjäll.

Rock Rabbit Shiraz 2006 (96490) USA, 99 kronor
Smakrikt och generöst vin med inslag av mörkkryddig frukt, choklad och örter. Passar en mustig köttgryta.

B Boutenac 2005 (96873) Frankrike, 109 kronor
Saftig, skön stil med örtig frukt, lätt rökighet och balanserade syror. Lång, fin eftersmak. Gott till en lammstek med rosmarin och vitlök och en potatisgratäng.

SUD Primitivo di Manduria 2006 (96908) Italien, 79 kronor
Bra skjuts i smaken med mörk, mogen frukt, kryddor och stråk av lakrits. Gott till pasta med krämig broccolisås och rostade valnötter.