Argentina har framtiden för sig, i varje fall vad det gäller vinet. Testa våra 10 tips.

Argentinske Nicolas Catena valdes 2009 till ”Man of the Year” av den internationella vintidningen Decanter – se det som ett bevis på att Argentinas viner är att räkna med i allra högsta grad.

Argentina har gått från volymproducent till volym- och kvalitetsproducent de senaste 20 åren och producerar idag viner som är i världsklass, många internationella vinproducenter har lockats till landet och hjälpt till att utveckla både kompetens och marknader.

Och det kan vi tacka för – i Sverige ökade våra köp av argentinskt vin med nästan 10 % under 2009, Argentina ligger på nionde plats i popularitetsligan hos vinköparna, mest är det de röda vinerna som hittat hem men fler och fler köper de vita vinerna också.

Argentina odlar både inhemska och internationella druvor – bland de egna är det framförallt malbec och torrontes som rönt störst framgångar, antingen i ensamt majestät eller i kombination med andra.


Det viktigaste
distriktet heter Mendoza som producerar omkring 60 % av vinet, följt av distriktet San Juan som står för omkring wn fjärdedel av vinerna.