Enkla sätt att spara energi och pengar i köket. Här är bästa tipsen.

Spara på sommaren

  • Allt går inte åt från skörden från växthuset, grönsakslandet eller fruktträden. Ett bra sätt att spara in på klimatet – och på pengarna – är att ta vara på det som blir över. Gör saft eller sylt av frukten och bären, eller frys de som dem är till vinterdesserter. Bönor, sparris, potatis är grönsaker som räcker länge och som går utmärkt i soppor eller som tillbehör.

Ta hand om resterna

  • Tänk på rester som grunden till nästa måltid, inte som något ska slängas. Slattar från vin går utmärkt att frysa in i små ispåsar och slänga i kastrullen när de behövs. Soppan som blev över blir grunden till morgondagens gryta. Ris och risotto går också utmärkt att frysa, för att spara tid till nästa måltid.

Testa en mat-cykel

  • För köttätare är det här en enkel metod. Börja med en rejäl stek på söndagen till exempel. På måndagen räcker resterna till en paj eller gryta. Tredje dagen används köttet i en pastasås eller i en risotto. Fjärde dagen är förhoppningsvis köttbiten slut för vid det laget är du antagligen trött på smaken.

Handla smart

  • Undersökningar i Storbritannien visar att en tredjedel av konsumenterna inte först tittar på vad de behöver innan de går och handlar. En shoppinglista är en underskattad del av ett klimatsmart leverne. Allt behöver inte skrivas upp till punkt och pricka men för att undvika att du en än gång köper hem en balsamvinäger, för du fick för dig att den var slut, är en lista ett bra sätt. Snoka igenom skafferiet och skriv upp vad du behöver innan du går till affären. Och – handla inte när du är hungrig, då kommer du garanterat hem med varor som du kanske inte behöver. 

Testa att stänga av plattan

  • Det finns rätter som går utmärkt att laga på eftervärme, ta till exempel broccoli. Koka upp och dra sedan ifrån plattan. De kokar färdigt i det varma vattnet utan att använda spisen. Det sparar energi och du riskerar inte att överkoka grönsakerna. Går också bra med ris som ska stå på eftervärme. En slags slow-cooking.

Kika inte in

  • Varje gång du öpnnar en varm för att ta dig en titt försvinner värmen och du slösar energi. Försök att låta maten stå i fred. Men – rengör ugnsfönstret och använd det istället. Samma sak gäller egentligen kylen och frysen. Varje gång du öppnar försvinner kyla och du förlorar energi, matvaror som står i dörren blir dessutom hela tiden utsatta för temperaturskillnader och det kan minska hållbarheten. Tänk därför på att öppna kylen för att ta det du vill ha, men sedan stänga dörren om maten så snabbt som möjligt igen.

Använd en ångkokare

  • På 1940-talet rekommenderas ångkokare eftersom de gjorde det möjligt att laga flera olika ingredienser på samma platta. Köttpudding i botten, potatis i mitten och grönsakerna högst upp gjorde man då. Lite modernare matlagning kan ta tillvara på metoden och användas på speciellt grönsaker eftersom de behåller näringsämnena på ett bättre sätt om de är ångkokade.

Sätt på ett lock

  • Ett tättslutande lock på kastrullen sparar mer energi än du tror. Koka potatis kan ta hälften så lång tid om du sätter på ett lock.

Välj rätt platta

  • Spisplattan ska vara samma storlek som kastrullen, eller i alla fall inte större. Det är mest energieffektivt och matlagningen går även snabbare eftersom du värmer enbart kastrullen och inte luften runt också.

Använd eftervärmen i ugnen

  • Det finns mycket man kan använda en uppvärmd ugn till, hålla nästa rätt varm, förbättra bröd eller nötter, torka till skorpor, göra müsli och så vidare. Onödigt att låta något gå till spillo i ett klimatsmart kök.

Källa: Anna Shepard på Times Online

Klimatsmarta maten

Salami- och fetaostpirog med tomatsallad 

Fyllig soppa av rotfrukter

Hallonmarmelad med blodgrape 

Lingongrottor 

Klimatsmart mat är ofta närproducerad för det minskar koldioxidutsläppen. Titta i ditt närområdet vilka producenter du kan köpa varor från direkt för att vara riktigt klimatsmart.

NUVARANDE 10 tips – så blir du klimatsmart i köket
NÄSTA Festa till det med skogens guld