10 tips på goda viner

Vinexperten Gunilla Hultgren Karell tipsar här om 10 goda viner från hela världen.

Vita viner

5 getingar
Santa Carolina Sauvignon Blanc 2006 (2979) Chile, 60 kronor
Härligt fräscht med ren, inbjudande smak med fläder, vinbär och citrus. Gott till pasta med kräftstjärtar och dill.

5 getingar
Rudera Chenin Blanc 2006 (2237) Sydafrika, 106 kronor
o Ett häftigt vin med personlig, smakrik stil. Kryddig, tät och lång smak. Gärna till en kalvkotlett med grillade grönsaker.

4 getingar
Inycon Chardonnay 2006 (12418) Italien, 226 kronor (3 liter)
Smakrikt, kraftfullt och lite stöddigt vin. Gula äpplen, melon och ananas i smaken. Passar till exempelvis en kyckling- och baconpaj.

4 getingar
Marie d’Alsace 2005 (12244) Frankrike, 67 kronor.
Okomplicerat, lätt aromatiskt vin med lite grape i eftersmaken. Till en sallad med färska räkor.

Röda viner

5 getingar
Nottage Hill Riesling 2006 (16426) Australien, 79 kronor
Lättsamt, lite syrligt med örter och citrus i smaken. Uppfriskande till en chilimarinerad lax.

5 getingar
Mauro Primitivo 2006 (32364) Italien, 197 kronor (3 liter)
Lyckad ny årgång av gammal favorit. Skönt fruktig med liten krydda och mörka, mogna körsbär i smaken. Prova till svamp- och ostfyllda cannelloni.

5 getingar
Eremo 2004 (42361) Italien, 87 kronor
Bra koncentration, kryddig och attraktiv med lång, balanserad eftersmak. Gott till rostbiff med svamprisotto.

5 getingar
Allesverloren Shiraz 2006 (29002) Sydafrika, 99 kronor
En tät, god, fullmatad smak med bland annat mogna björnbär, lite örter och krydda. En viltstek med smakrika tillbehör blir lyckad kombination.

4 getingar
Cavallino Malbec Syrah 2007 (6578) Argentina, 68 kronor
Generöst fruktigt med inslag av skogshallon och färska örter. Passar till exempel grillad lammkorv med bön- och potatissallad.

4 getingar
Palacio de la Vega Crianza (12660) Spanien, 67 kronor
Mogen och kryddig smak med mörka plommon och körsbärsfräschör. Till helstekt fläskkarré med potatisgratäng.