Njut av sensommaren och bjud vännerna på en snabbfixad kräftskiva. Här är en meny med lättlagade och matiga tillbehör, smaskiga såser och goda ostar som är gott till kräftor, och som gör det enkelt att vara spontan när vädret är på sitt bästa humör.

Snart kräftpremiär och med det kommer troligtvis också en inbjudan till årets kräftskiva. Allt om Mats redaktion har satt ihop en egen meny till kräftkalaset med allt från kräftor till matiga pajer och en god efterrätt.

kraftskiva-meny

Majskolvar med tryffelmajonnäs och parmesan och smashed potatis är supergoda och mättande tillbehör. Se recept nedan.


Läs också:
Koka kräftor + tips på smaksättningar!

Vår kräftskiva-meny i sin helhet:

kräftskiva

Foto: Ulrika Pousette

Vispad crème fraiche med krasse och rom. Underbart god röra till kräftor och bröd! Se receptet här.

 

Lökfocaccia med västerbottensost

Foto: Ulrika Pousette

Lökfocaccia med västerbottensost. Se recept här.  

 

Majskolvar med tryffelmajo och mängder av parmesan

Foto: Ulrika Pousette

Majskolvar med tryffelmajo och mängder av parmesan är ett suveränt gott tillbehör som får strykande åtgång kring bordet. Se recept här.

 

Saltsyrlig krossad potatis

Foto: Ulrika Pousette

Saltsyrlig krossad potatis är ett krispigt tillbehör som går fint att förbereda. Se recept här. 

 

Smör med tomat och rostade fänkålsfrön

Foto: Ulrika Pousette

Smör med tomat och rostade fänkålsfrön är underbart gott att servera på knäckebröd eller till potatis. Se recept här. 

Fänkålssallad med dill och citron

Foto: Ulrika Pousette

Fänkålssallad med dill och citron passar perfekt till fisk och skaldjur. Se recept här. 

Vaniljmaränger med bakade aprikoser, grädde och hallonsås

Foto: Ulrika Pousette

En peach melba-inspirerad dessert med karamelliserade aprikoser. Se recept här. 

Lästips! Goda efterrätter som passar perfekt till kräftskivan

Vad ska man dricka till kräftorna?

dricka till kräftor
Ljus lager eller en torr riesling passar fint till kräftskivan. Men vad dricker man till snapsvisorna? Testa Lysholms Linie Aquavit. Den har en distinkt och intensiv smak med drag av dill, kummin, pomerans och fint fatkryddiga toner. Vill du ha alkoholfri snaps finns det goda recept här. 

Kräftor – hur många?

Om du bara serverar kräftor, bröd och ost behövs ca 500 g kräftor per person. Serverar du även med sallad, paj och olika röror räcker det med cirka 250 g kräftor per person.

kräftskiva snaps

Ingen kräftskiva är fulländad utan snapsvisor!

Läs också: 8 knep för en lyckad kräftskiva