10 råvaror som du bör äta mer av

Med de här råvarorna i skafferiet håller du dig frisk och kry. Rena antioxidantbomberna.

  1. Rödbetor: tänk på betor som röd spenat. Nyttiga och rika på röda pigment, som kan vara cancermotverkande.
    Så äter du det: Som råkost eftersom uppvärmning minskar mängden antioxidanter.
  2. Kål: Laddad med näringsämnen med enzymer som också kan vara cancermotverkande.
    Så äter du det: I asiatiska wokrätter, eller i en coleslaw.
  3. Mangold: Den här gröna grönsaken är packad med kartenoider som har antioxidantiska egenskaper.
    Så äter du det: Hacka upp och häll på olivolja.
  4. Kanel: hjälper till att hålla blodsockret på en bra nivå.
    Så äter du det: Pudra på kaffet eller gröten.
  5. Granatäppeljuice: sägs påverka blodtrycket och kan sänka det och är laddat med antioxidanter.
    Så äter du det: drick den som den är.
  6. Katrinplommon: Har ett högre innehåll av antioxidanter än vad vanliga plommon har.
    Så äter du det: slå en prosciutto runt dem, eller ät dem som de är.
  7. Pumpafrön: är det mest näringsrika från pumpan och är packade med magnesium och mineraler.
    Så äter du dem: knapra dem som de är eller strössla dem över en sallad.
  8. Sardiner: hälsa på burk. De har höga halter omega-3 fetter och kalcium. De innehåller också järn, magnesium, b-vitaminer och zink bland annat.
    Så äter du dem: i en gratäng, på rostat bröd, eller på ditt favoritpress.
  9. Gurkmeja: det sägs ha antiinflammatoriska och anti-cancer egenskaper.
    Så äter du dem: i en äggröra eller i riset.
  10. Frusna blåbär: När det inte är säsong är frusna blåbär bättre än inget, trots att infrysningen kan minska näringsinnehållet. Blåbär är bland det bästa du kan äta.
    Så äter du dem: i yoghurten till exempel.

Källa: Jonny Bowden ”The 150 Healthiest Foods on Earth”