10 goda vintips till maten

”Enormt aptitretande med krispig smak av krusbär, nässlor och citrus. Gärna till en gratinerad getostmacka.”

Vinexperten Gunilla Hultgren Karell har betygssatt 10 goda och prisvärda viner. Hon föreslår också vad som passar bra att äta till.

 

VITA VINER

5 getingar

 

Neetlingshof Sauvignon Blanc 2008 (28006) Sydafrika, 84 kronor
Enormt aptitretande med krispig smak av krusbär, nässlor och citrus. Gärna till en gratinerad getostmacka.

 

4 getingar

 

Jacob´s Creek Chardonnay 2008 (7496) Australien, 69 kronor
Smakrik med inslag av vanilj och tropisk frukt. Rund, god och saftig.Passar bra till helstekt kyckling med potatispuré.

 

Finca el Portillo Chardonnay 2008 (6150) Argentina, 70 kronor
Frisk med äpplen och citrus i smaken. Ungdomlig och aningen aromatisk. Gott till en paj med färska räkor och avocado.

 

Meinklang Grüner Veltliner 2007 (2931) Österrike, 79 kronor
Ett ekovin med trevlig och fräsch, lätt kryddig ton. Drag av grape och päron i eftersmaken. Testa till en klassisk wienerschnitzel.

 

3 getingar

 

Comtes d´Isenbourg Gewurztraminer 2007 (2187) Frankrike, 103 kr

Kryddig, lätt parfymerad smak av rosor och fläder. Läckert till en skiva rökt lax.


RÖDA VINER

5 getingar

 

Argento Malbec 2008 (6649) Argentina, 79 kronor
Ett helgjutet vin med fin, mörk frukt, lätt rostade toner och örter. Servera till exempelvis en välkryddad fläskfilégryta med ris.

 

Marqués deGriñon Tempranillo (12688) Spanien, 65 kronor
Tät, fin saftig smak med lätt krydda och drag av marsipan. Lättsamt och inbjudande och passar till en buffé med mycket grönt.

 

Corte Vigna 2007 (7384) Italien, 59 kronor
Fin koncentration och spänst med friska körsbär och örter i smaken. Till en hembakad pizza med kronärtskocka och parma.

 

4 getingar

 

Gnarly Head Old Vine Zin 2007 (6597) USA, 86 kronor
Generöst och storsmakande men med stil. Smakar slånbär, plommon och vanilj. Gott till en grillad köttbit.

 

3 getingar

 

Lomond Syrah 2007 (6606) Sydafrika, 90 kronor
Mörk frukt med lakrits, örter och en lätt rökighet. Tät, lång och lite eldig eftersmak. Gärna till en köttgryta.