10 goda viner under hundra kronor

Vinexperten Gunilla Hultgren Karell har valt viner som passar till annat än bara påskmat.

Petit Chablis Domaine Sainte Claire 2006 (5588) Frankrike, 99 kronor
Här vankas det mycket chablis för pengarna. Läcker smak av
hallonkola och citrus med elegant knorr. En riktig höjdare till skaldjur.

Penfolds Rawson´s Retreat Semillon Chardonnay 2006 (6941)
Australien, 69 kronor
Exotisk, saftig frukt med fokus och balans. Passar smakrika rätter, gärna
kyckling

Les Fumées Blanches 2007 (22139) Frankrike, 67 kronor
Aromatisk och fräsch med vinbär, fläder och krusbär i doft och smak.
Som en cool drink eller till lätta fisk- och skaldjursrätter.

Graham Beck Chardonnay Viognier 2007 (15515)
Sydafrika, 68 kronor
Behagligt fruktig med lätt krydda och vanilj. Serveras till en saffransdoftande fisk- och skaldjursgryta.

Masi Masianco Pinot Grigio Verduzzo 2006 (2415)
Italien, 79 kronor
Ren, citrusbetonad smak med drag av god, lite bitter, grapefrukt i eftersmaken. Till färsk pasta med lax och lime.

Rött:

Montepulciano d´Abruzzo 2006 (2337) Italien, 54 kronor
Körsbärsfrisk med mjuk syra och lättsam framtoning. Perfekt till hemgjord,
knaprig pizza med skinka, parmesan och ruccola.

Roodeberg 2005 (7451)
Sydafrika, 83 kronor
Maffig med stor, utvecklad smak med rökig ton och bra drag i eftersmaken. Gott till en biff med pommes frites och aioli.

Cameleon Malbec 2006 (6581) Argentina, 67 kronor
Tät smak av mörka bär, örter och lite hetta i eftersmaken. Till en mustig pasta bolognese.

Gran Sangre de Toro Reserva 2003 (2686) Spanien, 77 kronor
Mogen smak med drag av torkad frukt, krydda och vaniljlik
ton. Gott till lammfärsbiffar med ugnsrostade grönsaker.

Basilisk Shiraz Mourvedre 2006 (6327) Australien, 85 kronor
Smakrikt, generöst med rostade toner och en släng av lakrits.
Till en entrecôte med rödvinssås och potatisklyftor.