10 goda viner till sommarmenyn

Vinexperten Gunilla Hultgren Karell tipsar dig om goda och prisvärda viner till sommarmiddagen.

Muscadet Sévre et Maine sur lie 2007 (2275) Frankrike, 79 kronor. Druvigt, lätt och läskande i frisk, citrusliknande stil. Ett vin att ta till när det är riktigt varmt. Gärna i sällskap av en räkmacka. 
Betyg 5

Château Bonnet 2007 (4151) Frankrike, 89 kronor. Ren, klingande aromatisk fruktighet med krusbär och vinbär i smaken. Gott till en gratinerad getostmacka med valnötter, lite honung och en grönsallad. 
Betyg 5

Dunavár Pinot Gris Rivaner 2007 (12411) Ungern, 55 kronor. Torr, druvig med lätt krydda. Passar bra till exempelvis rökt lax.
Betyg 4

Graham Beck Chardonnay Viognier 2008 (15515) Sydafrika, 69 kronor. God, mogen frukt med lätt inslag av smör och någon kryddighet. Serveras med fördel till grillad fisk eller fläskkött. 
Betyg 4

Dreissigacker Riesling 2007 (6009) Tyskland, 88 kronor. God druvighet med drag av aprikoser och limeliknande syrlighet. Passar till en gösfilé med färskpotatis. 
Betyg 4

Allesverloren Shiraz 2007 (29002) Sydafrika, 99 kronor. Massor av smak. Ett rikt fruktigt vin med kryddor, örter och rök. Passar till en redig köttbit från grillen.
Betyg 5

Ecologica Shiraz 2007 (6512) Argentina, 59 kronor. Kryddig, mörk frukt  med  drag  av lite lakrits. Enkelt men hederligt rödvin som passar till exempelvis grillade fläskkotletter med potatissallad.
Betyg 4

Torres Coronas Tempranilo 2005 (6996) Spanien, 69 kronor. Smakrikt och fokuserat med god, mörk frukt och drag av lakrits. Passar till kryddiga lammkotletter.
Betyg 4

Capello di Prete 2004 (2727) Italien, 79 kronor. Utvecklad smak med drag av torkad frukt och kryddor i personlig, lite bränd stil. Gott till kalvlever med bacon och kapris.
Betyg 4

Saint Clair Pinot Noir 2007 (16015) Nya Zeeland, 115 kronor. Delikat och fräsch smak av mörka, mogna bär och kryddor och örter. Till orientaliska kycklingspett.
Betyg 4