10 goda viner till sommarmaten

Under sommaren äter vi mycket grillat, fisk och färska grönsaker. Här är vinerna som passar bra till maten.

Barbera d´Alba 2007 (2365) Italien, 88 kronor. Fin smak med körsbär, lite parfymerade toner som viol och aningen örter. Balanserad och fräsch. Till en kalvkotlett med ugnsbakade tomater.
Betyg 5

Jacob´s Creek Shiraz Cabernet 2006 (2066) Australien, 68 kronor. Behagligt, mörkfruktigt vin med inslag av vanilj och mjuka syror. Passar till nykokta rödbetor med fetaost och pinjenötter.
Betyg 4

Kartäuserhof Riesling Federspeil Hinterkirchen 2006 (3704) Österrike, 119 kronor. Ett vin med snyggt fokus. Smak av fris-ka druvor, citrus och äpplen. Gott till halstrad gösfilé med citron och färskpotatis.
Betyg 5

Malambo Chardonnay Chenin Blanc 2007 (6655) Argentina, 54 kronor. Ren och frisk med päron och citrus i smaken. Mycket bra på en sommarbuffé.
Betyg 4

Claps Sauvignon 2007 (2426) Italien, 80 kronor. Ren och aromatisk med vinbär och krusbär i smaken. Utmärkt som läskande drink tillsammans med en bit ost och lite lufttorkad skinka.
Betyg 4

Pewsey Vale Riesling 2007 (6851) Australien, 115 kronor. Druvig med aprikoser och lime i smaken. Lång, lite syrlig eftersmak. Prova till en rimmad kyckling med citron- och örtsås.
Betyg 3

Barón de Oña Gran Reserva 1999 (2745) Spanien, 109 kronor. Utvecklat riojavin med delikat kryddighet och mörka plommon i smaken. Klassiskt till en lammstek med färska örter och vitlök.
Betyg 4

Nederburg Shiraz Viognier 2007 (12133) Sydafrika, 69 kronor. Kraftfullt och smakrikt vin med rökiga, lite peppriga toner. Passar mycket bra till köttbitarna från grillen. 
Betyg 3

KWV Chardonnay 2007 (7055) Sydafrika, 195 kronor (3 liter). Ett vin med drag av tropisk frukt och krydda i rejäl, välgjord stil. Gott till en grillad kyckling med krämig tomat- och mozzarellasallad.
Betyg 5

Zeta Montepulciano d´Abruzzo 2007 (32907) Italien, 205 kronor (3 liter). Smakrikt och rejält med mörka körsbär och krydda. Gott till
grillat fläskkött med ljummen risonisallad.
Betyg 4