10 goda viner till första advent

Bjud på viner som ljusar upp i första helgen i advent. Här är 10 goda tips.

Fem vita viner

St Hallett Poachers Blend Semillon Sauv. Blanc Riesling 2007 (6347) Australien, 75 kronor
• Ett höjdarvin med fräsch druvighet. Funkar både som apéritif och till exempelvis färsk pasta med räkor och dill.
Betyg: 5

Couvent des Jacobins Bourgogne Blanc 2007 (5798) Frankrike, 106 kronor
• Elegant vin med fin, stram syra och god, lätt smörig smak som ligger kvar länge. Till en grillad vit fisk med brynt smör.
Betyg: 5

Luis Cañas Barrel Fermented 2007 (96620) Spanien, 78 kronor
• God, äpplig frukt och fin fatkrydda. Ett generöst och smakrikt vin som passar till en kycklinggryta med saffran och vitlök.
Betyg: 4

Ca’Rugate Monte Fiorentine 2007 (6950) Italien, 99 kronor
• Läckert fruktig smak med örtigt inslag och markerad fruktsyra. Till exempelvis en lyxig pizza med skaldjur och grönsaker.
Betyg: 4

Carmen Chardonnay 2007 (6623) Chile, 73 kronor
• Fräsch, frisk frukt med  inslag av äpplen, ananas och citrus. Lätt krydda och lite eldig eftersmak. Passar till fiskburgare med smakrika tillbehör.
Betyg: 3

Fem röda viner

Argento Bonarda 2007 (6576) Argentina, 69 kronor
• Ett ganska mjukt och generöst vin med drag av skogsbär och lite rostade toner. Trevligt allroundvin – passar till exempel fläskkotletter med svampsås.
Betyg: 5

Penfolds Shiraz Mourvèdre Bin 2 2006 (6325) Australien, 120 kronor
• Ett rikt, koncentrerat vin med generös mörk frukt, rostade
toner, drag av vinbär och eukalyptus. Häftig eftersmak. Till älg-
steken med gräddsås.
Betyg: 5

Lat 42 Gran Reserva 2001 (12679) Spanien, 79 kronor
• Utvecklad och mogen smak med fin mörk frukt och kryddiga toner. Passar till grillade revben med grönsaksröra.    
Betyg: 4

Corvina Veronese 2006
(23072) Italien, 88 kronor
• Ganska smakrikt vin med drag av torkad frukt, örter och kryddor. Passar till en mustig köttgryta; och gärna till en bit ost efteråt.
Betyg: 4

Merlot de Bordeaux 2006 (4193) Frankrike, 77 kronor
• Mjuk smak med drag av skogsbär och aningen vanilj. Soft och smidig och passar till en kryddig kycklingrätt.
 Betyg: 3

Läs mer om vinexperten

Gunillas egen vinblogg