10 goda viner för trevliga vintermiddagar

Gunilla Hultgren-Karell väljer vad som passar bäst för säsongen.

 

 Vitt

 

Domaine de Loye 2006 (99054) Frankrike, 100 kronor
o Fräsch, ren och läcker druv-karaktär med toner av krispiga äpplen och citrusfrukter. Färska skaldjur till!

Castelo de Medina Sauvignon Blanc 2006 (97606) Spanien, 69 kronor
o Ren, aptitretande smak med toner av vinbär och fläder. Gott som drink eller till en lätt fiskrätt.

Lergenmüller Pinot Gris 2007 (97174) Tyskland, 79 kronor
o Fräsch druvighet med liten kryddighet och fin balans. Prova till ångkokt vit fisk med räksås och pressad potatis.

Selvabianca 2006 (97060) Italien, 65 kronor
o Trevlig italienare med frisk frukt och lätt syrlig citruston. Gott till exempelvis en caesarsallad.

Jordan Blanc Fumé 2007 (99978) Sydafrika, 89 kronor
o Spännande och intensiv smak med inslag av krusbär och lite örter och en lätt smörig ton. Prova till vitlöks-kokta musslor.

Rött:

Rosso Conero Vigneti del Coppo 2006 (98395) Italien, 79 kronor
o Ett smakrikt vin med läcker, plommonliknande frukt. Passar klassiska oxrullader med gräddig sås.

Quinta da Rigodeira Bairrada Reserva Red (97056) Portugal, 99 kronor
o Kanonhäftigt vin med mörk frukt, kraft och krydda. Till en riktigt mustig gryta.

Mountain Sun Red (97209) Grekland, 64 kronor
o Ett trevligt, lättsamt rödvin med god frukt med lätt krydda. Användbart och går fint till en buffé med både fisk och kött.

Pettavel Evening Star Shiraz Viognier 2006 (98972) Australien, 79 kronor
o Rik mörk frukt med krydda och nästan lite blommiga toner.
Kul vin som passar en rejäl biffstek med rostad potatis.

Lomond Syrah 2005 (98950) Sydafrika, 99 kronor
o Ett läckert designat vin med mörka bär, kryddiga toner och ett stråk av choklad. Gott till en viltstek med örtsås och potatisgratäng.