10 goda viner att njuta av under lata dagar

Leva&Bo:s vinexpert Gunilla Hultgren Karell tipsar dig om goda och prisvärda viner för lata semesterdagar.

Orballo Albarino 2007 (2696) Spanien, 89 kronor. Ny årgång på favoritvin. God, saftig fruktighet med frisk syra och lång, balanserad och läskande eftersmak. Prova till grillade skaldjur.  
Betyg 5

Leva Misket & Dimiat Chardonnay 2007 (2649) Bulgarien, 49 kronor. Aromatiskt, lite blommigt och uppfriskande vin. Gott som det är eller till en sommarsallad med rökt lax.
Betyg 5

Kerpen Riesling 2007 (96201) Tyskland, 79 kronor. Halvtorrt vin med fin druvighet och stråk av mogna aprikoser. Mycket gott till en orientaliskt kryddad kycklinggryta.
Betyg 4

Winkl Sauvignon 2007 (2799) Italien, 119 kronor. Krispig och ren smak med krusbär och citrus i smaken. En riktig elegant. Till pasat med vongole, persilja, vitlök och citron.
Betyg 4

Canaletto Chardonnay Verdeca 2007 (32436) Italien, 65 kronor. Behaglig fruktighet med drag av lime och melon. Passar till grillad
abborre med persiljesmör och färskpotatis.
Betyg 3

Santerra Tempranillo 2007 (96211) Spanien, 60 kronor. Ett ganska mjukt, mycket behagligt vin med russinliknande drag i smaken. Varm och generös och passar till exempelvis grillat fläskkött med smakrika tillbehör.
Betyg 4

Salice Salentino Riserva 2004 (7570) Italien, 65 kronor. Utvecklad smak med inslag av nötter och torkad frukt. Personlig och smakrik stil. Passar till robusta pastarätter, gärna med kryddig korv.
Betyg 4

Bourgogne Cuvée Margot 2006 (5447) Frankrike, 125 kronor. God frukt, drag av röda, mogna bär och fin koncentration och balans. Servera gärna till färsk, hel-stekt majskyckling med tomatsalsa.
Betyg 4

Graham Beck Shiraz Cabernet Sauvignon 2007 (12986) Sydafrika, 69 kronor. Mörka bär och god kryddighet i rejäl, härlig rödvinsstil. Passar till grillad entrecôte med rödvinssmör och ljummen potatissallad.
Betyg 4

Casillero del Diablo Cabernet Sauvignon 2006 (2962) Chile, 70 kronor. Här smakar det vinbär, färska örter och lite vanilj. Tät smak. Gott till lammfärsbiffar med couscoussallad.
Betyg 3