Fyllda av C-vitamin och med säregen smak har svarta vinbär en egen plats bland sommarbären. Passa på att ta vara på dem i gelé, sylt, saft, likör, i en läcker kaka eller i hemgjord vinbärsketchup.

C-vitaminbomben svarta vinbär frodas i våra trädgårdar och ger sötsyrlig smak till saft, sylt och eleganta desserter. Välj och vraka bland dessa goda recept med svarta vinbär som bas!

Ta vara på dina svarta vinbär:

Frys in

Skölj bären och låt dem rinna av ordentligt. Frys in direkt i förpackningar eller lägg ut på en bricka med bakplåtspapper och styckfrys. Då kan du kan ta fram så mycket som behövs, till exempel några nävar till en smoothie.

Så nyttiga är svarta vinbär!

SUPERBÄR! Svarta vinbär är riktiga superbär fulla med vitaminer, framför allt C-vitamin, nyttiga flavonoler – antioxidanter – mineraler och fibrer.

1 dl svarta vinbär täcker hela det rekommenderade dagsbehovet av C-vitamin (75 mg).

Olika sorter

Svarta vinbär smakar ganska olika beroende på sort, var de vuxit och när de plockas. De som växer högt och nås av mycket sol får en sötare smak, och bären på de lågt hängande grenarna har mustigare och syrligare smak.

En gammal sort kallas Finnskogens Druva, med extra stora och söta bär, nästan som vindruvor. Andra sorter är till exempel Big Black, Storklas och Öjebyn.