10 genvägar till julbordet

Följ de enkla råden och få en bekväm jul.

 

  1. Komplettera. Färdigköpt sill på burk. Lägg upp i skålar eller på små fat och garnera med hackad rödlök, gräslök och dill.
  2. Snabbjansson. Köp en förpackning potatisgratäng utan vitlök (vitlök passar inte till janssons) och 1 burk ansjovisfilé. Varva potatisgratäng och ansjovis i en ugnsfast form. Sikta över 2 msk ströbröd och hyvla över 25 g kallt smör med osthyveln. Grädda i 175 grader varm ugn cirka 25 minuter eller efter anvisning på förpackningen.
  3. Piffa köttbullarna. Färdigköpta köttbullar får extra julkrydda om de steks i smör tillsammans med nystött kryddpeppar och blir vackrare om man strör över hackad persilja.
  4. Julskinka. Numera finns allt från rå till färdigkokt och griljerad skinka. Har du tid griljera gärna din skinka själv: Rör ihop senap och äggula och bred det över skinkan när både nät och svål är borttaget. Strö över ströbröd och ställ in i ugnen med grillelementet på.
  5. Rökt fårfiol. Julskinka i all ära. Men visst ser det imponerande ut med en hel rökt fårfiol med ben. Lägg upp den på en skärbräda av trä och lägg gärna enbärsris runtomkring.
  6. Sillsallad. Blanda fintärnad inlagd sill med tärnade rödbetor, tärnat äpple och några skedar färdigköpt hovmästarsås.
  7. Kola. Köp kola och fudge och vira in i eget papper.
  8. Juldoft. Juldoften är minst lika viktig som maten. Stick kryddnejlikor i apelsiner och lägg i fruktfaten.
  9. Ris à la malta. Blanda färdigköpt risgrynsgröt, vispgrädde, florsocker och hinnfria apelsinklyftor. Servera med färdigköpt saftsås eller späd jordgubbskräm med jordgubbssaft till lagom konsistens och styrka.
  10. Rödkål. Köp färdig på burk, värm och lägg uppi en vacker skål och garnera med äppelklyftor som gnidits in med citronsaft.