- Komplettera. Färdigköpt sill på burk. Lägg upp i skålar eller på små fat och garnera med hackad rödlök, gräslök och dill.
- Snabbjansson. Köp en förpackning potatisgratäng utan vitlök (vitlök passar inte till janssons) och 1 burk ansjovisfilé. Varva potatisgratäng och ansjovis i en ugnsfast form. Sikta över 2 msk ströbröd och hyvla över 25 g kallt smör med osthyveln. Grädda i 175 grader varm ugn cirka 25 minuter eller efter anvisning på förpackningen.
- Piffa köttbullarna. Färdigköpta köttbullar får extra julkrydda om de steks i smör tillsammans med nystött kryddpeppar och blir vackrare om man strör över hackad persilja.
- Julskinka. Numera finns allt från rå till färdigkokt och griljerad skinka. Har du tid griljera gärna din skinka själv: Rör ihop senap och äggula och bred det över skinkan när både nät och svål är borttaget. Strö över ströbröd och ställ in i ugnen med grillelementet på.
- Rökt fårfiol. Julskinka i all ära. Men visst ser det imponerande ut med en hel rökt fårfiol med ben. Lägg upp den på en skärbräda av trä och lägg gärna enbärsris runtomkring.
- Sillsallad. Blanda fintärnad inlagd sill med tärnade rödbetor, tärnat äpple och några skedar färdigköpt hovmästarsås.
- Kola. Köp kola och fudge och vira in i eget papper.
- Juldoft. Juldoften är minst lika viktig som maten. Stick kryddnejlikor i apelsiner och lägg i fruktfaten.
- Ris à la malta. Blanda färdigköpt risgrynsgröt, vispgrädde, florsocker och hinnfria apelsinklyftor. Servera med färdigköpt saftsås eller späd jordgubbskräm med jordgubbssaft till lagom konsistens och styrka.
- Rödkål. Köp färdig på burk, värm och lägg uppi en vacker skål och garnera med äppelklyftor som gnidits in med citronsaft.