Färskpressad juice, grillad kyckling och tacokrydda - här är livsmedlen du inte hade en aning om var dolda sockerbomber.

1. Blodpudding

Dags att skrota den gamla myten från dagis om att blodpudding är så nyttigt – här har du en riktig sockerbomb! Producenterna proppar blodpuddingen full av socker för att den ska kunna säljas till ett billigare pris.

blodpudding

Bildkälla

2. Fettfri korv

Om du trodde att du gör ett nyttigt val när du letar efter låg fettprodecent i korven, tänk om. Fettfri korv är nämligen fulla av maltodextrin, potatismjöl och modifierad stärkelse, det vill säga socker.

fettfrikorv

Bildkälla

3. Potatismos

När du mosar potatis slås stärkelsen i den sönder och blir till rent socker. Pulvermos är det absolut sämsta alternativet.

pulvermos

Bildkälla

4. Färskpressad apelsinjuice

Ytterligare en myt det är dags att ta kål på – färskpressad juice är tyvärr inte vidare nyttigt, åtminstone inte ur ett sockerperspektiv. Apelsinjuice innehåller lika mycket socker som läsk! Och C-vitaminet kan du enkelt i dig genom att istället exempelvis äta broccoli eller vitkål.

apelsinjuice

Bildkälla

5. Fryst och grillad kyckling

kyckling

Här har du kört på deffdieten med kyckling i massor helt ovetandes om vilken dold sockerfälla det är… i alla fall fryst kyckling, som nästan alltid innehåller tillsatt socker, och färdig-grillad sådan, vars kryddblandning består av glutamat och just ja, socker.

Bildkälla

6. Tacokryddmix

Ohoh, Mello-middagen består av mer än bara spännande mexikanska smaker! De flesta färdiga tacokryddmixer innehåller nästan 50 procent olika sockerarter, bara benämnda på annat sätt.

tacokrydda

Tips! Gör istället egen tacokrydda – här hittar du ett bra recept!

Bildkälla

7. Färdigmat

Att färdiga rätter inte är av det nyttigaste slaget kanske inte är så svårt att räkna ut, men visste du att de flesta är fullproppade med socker?

fardigmat

Bildkälla

8. Torkad och konserverad frukt

”Frukt är också godis”- och precis lika onyttigt, åtminstone konserverad och torkad sådan. När man torkar och konserverar frukt bildas extra socker och det kan till och med vara värre än vanligt snask!

aprikoser

Bildkälla

9. Pulversåser

pulversas

En riktig onyttighetskombo av härdat fett och massor av socker. Dags att lägga tid på att göra egen?

Bildkälla

10. Bars

Kanske inte helt otippat, men bars är som godis med vitaminer. Superbra om du vill gå upp i vikt alltså…

bars

Bildkälla

Artikelkälla

Naturligt socker, är socker som förekommer naturligt i livsmedlen, t ex fruktsocker i färskpressad apelsinjuice. Det är skillnad på naturligt och tillsatt socker. Generellt är naturligt socker att föredra. Läs mer om socker här.