Bästa boxvinerna – till all typ av mat (perfekt för buffén)

Det kan vara svårt att kombinera vin och mat när rätterna skiljer sig åt. De här boxvinerna passar till all typ av mat, och det mesta på buffébordet.

1. Masi Modello 2009 (2386)

boxvin-bäst

Italien, 249 kronor (3 liter)

Trevligt, mjukt rödvin med körsbärsfräschör och örtiga toner. Servera till en buffé med kyckling eller italienskinspirerad mat.

2. Periquita Reserva 2007 (2560)

boxvin-till-mat

Portugal, 259 kronor (3 liter)

Mogen, skön smak med kryddiga toner och fyllig, mörk frukt. Häll upp i karaff och servera till en smakrik vinterbuffé så som med viltkött och potatisgratäng.

 

3. Zumbali Chenin Blanc (2058)

boxvin-till-buffe

Sydafrika, 129 kronor (3 liter)

Budgetvin med syrliga druviga toner, citruskarameller och pigg känsla. Passar en buffé med mycket fisk och sallader.

4. Viña Maipo Cabernet Sauvignon 2008 (16510)

rött-boxvin-till-buffe

Chile, 199 kronor (3 liter)

Mjukt, smidigt med örter och vinbär i varm stil. Gärna till buffé med med smakrika pajer och sallader.

5. Las Moras Reserva Chardonnay 2010 (16018)

vitt-boxvin

Argentina, 219 kronor (3 liter)

Ekovin i ganska smakrik stil, kryddig med drag av mogen frukt och lite vanilj. Till matiga sallader och kallskuret.

LÄS OCKSÅ: Det här är Sveriges mest prisvärda viner – hela listan

 

Hållbarhet – hur länge håller ett öppnat boxvin?

Så här säger Systembolaget:

  • Öppnat rött boxvin: Håller cirka 6 veckor om det förvaras i kylskåp. Och 3 veckor om det förvaras i rumstemperatur.
  • Öppnat rosevin eller vitt vin i box: Håller cirka 3-4 veckor om det förvaras i kylskåp. 2 veckor om det förvaras i rumstemperatur.

 

LÄS OCKSÅ: Bästa boxvinet någonsin