Vitt vin skadar tänderna mer än rött

Nya forskningsresultat visar på förvånande effekter av vitt vin.

Annonsen laddas.


Forskning visar att
det vita vinet skadar tänderna mer än vad det röda vinet gör. Det vita vinets syra gör att emaljen på tänderna skadas och gör dem sårbara för angrepp från mat, te och kaffe.

 

Forskningen har utförts vid ett tyskt universitet, forskarna lät tänder ligga i vitt respektive rött vin och undersökte sedan skadorna på tänderna. Det visade sig då att det vita vinet gjorde mer skada än vad det röda gjorde.

– Undersökningen visar att konsumtion av vitt vin på sikt kan leda till tandproblem, säger en av forskarna till brittiska tidningen Daily Mails nätsajt som redovisar resultateten från forskningen.

Dessutom tror man att tandborstning nära inpå konsumtion av vitt vin kan skada ytterligare eftersom det sliter ytterligare när syran i vinet fortfarande är aktivt.

Det finns dock hopp för vinälskarna, forskarna tror nämligen att den lyckade kombinationen av ost och vin kan vara positiv för tänderna. Kalcium i ost kan nämligen stärka emaljen som skyddar tänderna.

Forskningen på universitetet i tyska Mainz ommer att fortsätta efter dessa första forskningsresultat.