Vinskolan 4: Servera vin

Ett gott vin blir ännu bättre om du serverar det på rätt sätt. Här lär du dig hur.

Annonsen laddas.

Det kan tyckas väl banalt att säga några ord om hur vin bäst serveras, men med några enkla tumregler blir vinupplevelsen alltid lite större. Eftersom det mesta som serveras i dag är unga viner är det lämpligt att dekantera vinet. Inte för att få bort fällningar utan helt enkelt för att ge vinet en dos syre. Såväl vita som röda viner vinner på att hällas på karaff . Se det som att det varit instängt i flaskan länge och väl och behöver stretcha lite för att komma i gång.

Enkelt före stort, lätt före kraftigt

Serveras det mer än ett vin är det en god grundregel att servera enkelt före stort, lätt före kraftigt och ungt före gammalt. En vanlig föreställning är att det bästa vinet ska serveras först ”medan alla har smaklökarna i behåll” (och sansen också), men det är faktiskt fel. En vinupplevelse byggs upp och i en perfekt värld serveras det allra bästa vinet allra sist, och tar naturligtvis andan av hela sällskapet. Som vinentusiast får man hoppas att man inte byggt upp förväntningarna till det absolut orimliga.

Skruvkorkar förändrar förutsättningarna

Nu kommer dessutom skruvkorkar på bred front, och absolut inte bara till de enklaste vinerna utan till en hel del prestigeviner också. Skruvkorksviner utvecklas långsammare än viner med naturkork, så de kommer att kännas yngre. Allteftersom odlarna lär sig att hantera skruvkorken kommer de också att svavla vinet mindre
(göra det mindre hållbart) och lufta det mer för att kompensera för den långsammare utvecklingen. Inte alla älskare av mogen chablis grand cru kan ju tänka sig att vänta 40 år på mognad.

Rumstempererat kan variera

Ett av de magiska orden i umgänge med vin är ”rumstempererat”. Ett uttryck som myntades på den tiden då vi hade 16 ° inomhus.
I dag har många av oss uppemot 24 ° hemma och kanske ännu varmare i köket då vi lagar mat. Det är för varmt för vinerna – oavsett färg.
Champagne och vita viner serveras bäst kylskåpskalla. De kommer då att vara aningen för kalla när de hamnar i glaset, men rätt snart kommer de att komma upp i rätt temperatur, för vita viner mellan 8 och 12 ° och för röda mellan 16 och 18 °. Röda viner kan få en halvtimme eller timme i kylen – lite beroende på hur varma de är från början.