Vinn ny kokbok med svenska rätter

Vinn nya kokboken Landskapsrätter som har typiska recept från hela Sverige.

Annonsen laddas.

Bland tretusen inskickade recept fick 250 gå vidare och av dem blev 75 recept kvar och bildade den nya kokboken "Landskapsrätter", från Ica köket. Det är alltså en bok läsarrecept från olika landskap i Sverige. Hälten traditionella och hälften moderna.

Nu kan du vinna ett eget exemplar. Svara på frågan nedan:

Saffranspannkaka är typisk för…

1. Skåne

x. Gotland

2. Bohuslän

Mejla in ditt svar på tavla@alltommat.se skriv också ditt namn och adress. Vi vill ha ditt svar senast 26 mars.

Testa en modern klassiker från Bohuslän
Äggost med björnbärskompott
Maria Bodestig, Lysekil: "Len, mild äggostliknande kräm möter syrligt söta björnbär. Och knapriga nötter på toppen. Jättegott!"
För 6 personer

  • 1 paket frysta björnbär (250 g)
  • 1/2 dl farinsocker
  • färskpressad juice av 1 lime
  • 1 msk majsstärkelse (Maizena)
  • 3–4 msk hackade pistaschnötter
  • Äggost
  • 2 ägg
  • 1 msk florsocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 250 g mascarponeost
  • rivet skal av 1 lime

Gör så här:
1. Koka björnbären (spara några hela till garnering) med sockret ca 3 minuter. Tillsätt limejuice och ev mer socker, då bärens sötma kan variera.
2. Red med majsstärkelsen utrörd i 1/2 dl kallt vatten och låt sjuda ytterligare 2 minuter. Låt svalna.
3. Äggost: Dela äggen i gulor och vitor. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Vispa äggulorna fluffigt med florsocker och vaniljsocker. Blanda mascarponen med äggulorna. Tillsätt limeskalet och vänd ner äggvitan.
4. Varva björnbärskompott med äggost i 6 glas. Förvara i kyl fram till servering. Toppa med de hela björnbären, pistaschnötter och gärna en kvist citronmeliss precis före servering.


Klassiker från Medelpad

Tjälknöl

  • En tjälknöl är fryst älgstek somtillagas långsamt i ugnen. Kött som tillagas på låg temperatur blir mörtoch saftigt. Går man ner så långt som till 75°C och dessutom lägger kötteti saltlag, som i tjälknölens fall, blir effekten ännu större. Goda tillbehörär potatisgratäng, gräddsås och bärgelé.

För 4–6 personer
1 1/2 kg fryst älgstek
1 liter vatten
1 dl salt
1/2 dl socker
10 krossade enbär
1 tsk torkad timjan
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 75°C. Lägg denfrysta älgsteken i en ugnssäker form. Ställ in i ugnen.
2. Sätt in en köttermometer efterca 6 timmar. Låt stå i ugnen tills innertemperaturen i köttet är 65–70°C, det kan taytterligare ca 6 timmar.
3. Koka upp vattnet med salt ochsocker i en gryta och låt kallna. Tillsätt enbär och timjan.
4. Lägg ner den varma steken ilagen. Låt ligga svalt 4–5 timmar.
5. Ta upp steken och torka denlätt med hushållspapper. Skär steken i tunna skivor och servera gärna med potatisgratäng.