Vinets smakfiender – fem tilltugg att undvika till vin

Ingenting är omöjligt varken i livet eller när man kombinerar mat och vin. Däremot så kan vissa smaker vara svårare än andra.  Vi listar fem svåra råvaror som gör att man får man tänka ett extra varv när man väljer vinet.

1. Kronärtskockor

I många traditionella vinböcker kan man läsa att kronärtskockor är omöjliga att kombinera, med något vin. Anledningen till det är att kronärtskockan innehåller ett ämne som heter Cynarin som tar fram de söta smaken i vinet. Beroende på tillagning, tillbehör och vår goms känslighet kan den i kombination med fel vin sänka både sin egen smak och vinets. Därför ska man tänka på att vinet ska vara torrt, ha hög syra och gärna vara oekat då ek framhäver sötma. Vitt är att föredra då tanninerna (strävheten) i det röda kan framhäva metalliska smaker i kronärtskockan.

2. Citrusfrukter och vinäger

Vinäger och citron är surare än de flesta viner. Därför kan vin i kombination med dessa smaker anta en otrevlig sur skepnad. Men, det är ju sällan man serverar en skål vinäger eller citronsaft till middag så syrligheten är sällan så påtaglig. Det man kan tänka på är att balansera de syrliga smakerna med mer neutrala och basiska i maten. Dessutom kan man välja ett vin med hög syra till syrlig mat och på så sätt hitta en fungerande kombination.

3. Glass

Glass är gott, och kallt. Kyla gör att våra tungor domnar, så även smaklökarna. Det är svårt att känna några smaker med en iskall tunga. Därför är det bättre att öppna det dyra dessertvinet till en kombination som gör det möjligt att känna smaken av både vinet och desserten.

4. Fänkål

I Toscana lever fortfarande ordet infinocchiare vidare. Det föddes när vinet i området inte hade nått den kvalitet det idag har. För att lättare kunna sälja vin som inte smakade så bra bjöd man kunderna på bland annat fänkåssalami innan de provsmakade vinet för att fänkål ansågs få det mest otrevliga vinet att smaka ljuvligt. Infinocchiare kommer från ordet finocchio som betyder fänkål på italienska och betyder att lura. Därför finns skäl att vara misstänksam om det serveras fänkål innan en vinprovning eller middag.

5. Sparris

Sparris innehåller en svavelförening som kan göra så att den tillsammans med vin ger en metallisk smak. Men, viner från svala klimat med uttalade växtbaserade smaker motverkar detta. Man kan hitta jättefina kombinationer med till exempel Sauvignon Blanc från Loire eller Nya Zeeland. Om man dessutom serverar sparrisen med en hollandaisesås eller smör utökas valmöjligheterna en hel del.