Viner till ostbrickan

Bästa vinet till bästa osten? Vår vinexpert vet vad som gäller.

Annonsen laddas.

Vita viner


Leth Grüner Veltliner 2008
(4200) Österrike, 74 kronor
Ett friskt och lätt kryddigt vin med päronliknande smak. Prova gärna tillsammans med en aromrik och fyllig appenzeller.
Betyg 5/5.


Torres Gran Vina Sol Chardonnay 2008
(2459) Spanien, 72 kronor
Ett smakrikt vin med drag av mogna äpplen och lite nötter. Balanserad syra. Passar framför allt lagrade hård-ostar, som västerbotten. 
Betyg 5/5.

Sauvignon de Bordeaux 2008 (4184) Frankrike, 85 kronor
Aromatiskt och friskt med krusbärskrispig fräschör och drag av fläder. Serveras med fördel svalt till en syrlig getost.  
Betyg 4/5.

Gewurztraminer Réserve Hennÿ 2008 (2176) Frankrike, 115 kronor
Kryddigt vin med kryddor, rosor och parfymerade toner. Läckert tillsammans med en munsterost med sin intensiva, speciella smak.
Betyg 4/5.

Röda viner


Trapiche Cabernet Sauvignon 2008
(2000) Argentina, 69 kronor
Generöst vin med drag av friska svarta vinbär, vanilj och örter. Till exempelvis en krämig och mild brie-ost.
Betyg 5/5.


Ravenswood Vintner’s Blend Zinfandel 2006
(26001) USA, 99 kronor
Generöst och smidigt vin med kryddiga toner, inslag av vanilj och mogna plommon. Fint till ostbrickan om man undviker stark grönmögelost.
Betyg 5/5.


Faustino VII 2007
(22662) Spanien, 79 kronor
En trevlig rioja med fatkaraktär, kryddor och mogen frukt. Gott till den spanska fårosten manchego med lite nötig smak.
Betyg 4/5.

Montepasso 2007 (2550) Italien, 79 kronor
Fin koncentration och smak av moreller, choklad och söt tobak. Gärna till en smakrik fårost, till exempel pecorino. 
Betyg 4/5.

Mousserande vin


Rotari Brut Reserva 2005
(7567) Italien, 99 kronor
Ett friskt, torrt mousserande vin med äpplen och citrus i smaken.
Elegant och aptitretande. Perfekt tillsammans med en lagrad parmesanost.
Betyg 4/5.
 

Starkvin


Grådask Tawny
(8089) Portugal, 153 kronor
Ett portvin med mognadstoner, god kryddighet, sötma och drag av russin. Perfekt till en grönmögelost med markerad sälta, till exempel stilton. 
Betyg 4/5.