Viner som passar till fågel

Vinexperten Gunilla Hultgren Karell har testat tio goda viner som passar till rätter med fågel.

Annonsen laddas.

VITT

BETYG 5/5

Simonsig Chenin Blanc 2010 (2059) Sydafrika, 73 kronor
Smakrikt med mogen gul frukt, stråk av citrus och aningen honung i smaken. Passar till ost- och skinkfyllda kycklingfiléer med färsk pasta.

RÖTT

BETYG 5/5

Penfolds Rawson’s Retreat Shiraz Cabernet 2009 (6942) Australien, 75 kr
Ganska smakrikt och kryddigt med frisk fruktighet. Till fasan med gräddsås.

Château Pech-Latt 2009 (2233) Frankrike, 93 kr
Generöst med massor av mörk, saftig frukt och inslag av örter. Gott till en
mustig coq au vin.

BETYG 4/5

Barbera d’Alba 2008 (2365) Italien, 99 kr

Friskt med toner av körsbär, lite lakrits och örter. Lättsamt med tydlig
fräschör. Till ugnsstekta kycklingklubbor med ljummen linssallad.


Delta Pinot Noir 2009 (6293) Nya Zeeland, 119 kr

Smak som påminner om mörka bär med ett stråk av lakrits och viol. Passar till ett stekt ankbröst med apelsinsås och klyftpotatis.

Château Labadie 2006 (3550) Frankrike, 135 kr
Smakrikt med lite rostade toner och drag av mogna vinbär och choklad. Servera till stekta ripbröst med svamp och jordärtskockor.

Conde de Valdemar Gran Reserva 2004 </strong><strong>(12601) Spanien, 144 kr
Välkomponerat och välsmakande rioja med fin kryddig fruktighet, balanserade syror och längd i eftersmaken. Gärna till strutsfilé med roquefortsås.

SÖTT

BETYG 4/4

Clotilde Davenne Bourgogne Blanc 2009 (5562) Frankrike, 99 kr
God, fin, frisk fruktighet med drag av persikor och citrus. Fint till rimmad
kyckling med limesås och nykokta grönsaker.

Rolling Chardonnay 2009 (6589) Australien, 75 kr
God, saftig smak av exotisk frukt, bra friskhet och liten vaniljton. Gärna till kyckling med ugnsbakade rödbetor och fetaost.

MOUSSERANDE

BETYG 4/4

Prosecco Pizzolato (7870) Italien, 79 kr
Ekologiskt bubbel med friska päronliknande toner och lite uppfriskande citrus. Till crostini med kycklinglevermousse.