Vin på vita duken – 10 vinfilmer i väntan på våren

Soliga vyer, historia och vinet som statussymbol. Det brukar vara innehållet när vinet flödar på film. Filmskribenten Fredrik Söderlund har valt ut tio vinfilmer att avnjuta i väntan på våren.

 

Gyllene druvorGyllene druvor från Montelena (Bottle shock, 2008)

I mitten av 70-talet ansågs viner från Napa Valley i Kalifornien som ett skämt av konnässörer. Det här är den sanna historien om hur regionen får sin säkra plats i vinböckerna efter ett blindtest där deras vin otroligt nog vinner en blindprovning mot en fransk chardonnay. Tävlingen anordnas av den snobbiga britten Steven (en som alltid underbar Alan Rickman) som försöker promota sin vinshop som går på knäna i Paris. Det här är en charmig komedi om när en smakfull David tar sig an vinjättens Goliat.

mondovino1-jpgMondovino (2004)

Sommerliern och ”Mondovinos” regissör Jonathan Nossiter driver teorin om att de största vinproducenterna tillsammans med de mest inflytelserika kritikerna och de självutnämnda experterna matar oss med vad som är bra vin utan att vi egentligen ifrågasätter det. Som en sorts treenighet. Att de styr vad konsumenterna ska tycka. Det som är intressant är att alla personer i vinkedjan får säga sitt. Nossiter tar också upp att vinindustrin genomgår en globalisering där stora företag tar över familjeägda vingårdar som tidigare gått i arv.

Men filmen är inte bara intressant konspiratorisk och en intelligent verklighetsredogörelse, utan här finns också en stor skopa humor. Bland annat när regissören driver med vinskribenter och när den viktiga mogulen Roberto Mondavi (därav titeln) intervjuas.

Filmen fick en uppföljare (”Natural resistance”, 2014), där Nossiter återvänder tio år senare och intervjuar fyra stycken vinodlare i Italien om hur vinbranschen i Europa har utvecklats sedan första filmen.

a good yearEtt bra år (A good year, 2006)

Bankiren och börshajen Max (Russell Crowe) har inte haft någon kontakt med sin morbror på flera år, men ärver plötsligt hans vingård. Väl där vill han inget annat än att sälja den, men minnena, nostalgin och stans vackraste kvinna får honom på andra tankar. Här är Crowe inte macho och bufflig utan på sitt mest tokiga och sentimentala humör. Filmen är knappast något mästerverk, men småsöt på ett harmlöst sätt. Ett vackert och varmt foto kompenserar en del. Inspelad i Vaucluse i Provence.

Blood into wineBlood into wine (2010)

”90 procent of winemaking is labour”. Det insiktsfulla citatet är från Maynard James Keenan som den här dokumentären kretsar kring. Han är mest känd som rocksångare i det miljonsäljande bandet Tool, men har alltid haft det stora vinintresset som en kontrasterande passion. Vinet finns i blodet. Flera släktingar har producerat vin i Italien under en lång tid. Blood into wine är både komisk och rörande. Framför allt vid ett tillfälle när den ansedda kritikern James Suckling blir alldeles till sig av vinet som Keenan döpt efter sin mor Judith.
sideways1Sideways (2004)

I mitt tycke den bästa vinfilmen som har gjorts. En intelligent och bitterljuv komedi om den misslyckade författaren Miles och skådespelar-föredettingen Jack. Medelålderskrisen tar dem ner till vindistrikten i Kalifornien. Två kvinnor kommer in i deras liv och huvudkvartetten är en fröjd att se. Men det finns en frustration inom Miles som måste ut. I en scen talar han innerligt om hur mycket han älskar en särskild pinot noir-druva. Några scener senare fräser han ur sig en kommentar som ”I’m not drinking any fucking Merlot”.

the-secret-of-santa-vittoria 5Santa Vittorias hemlighet (1969)

Mussolini och fascistregimen har precis fallit och den lilla staden Santa Vittoria firar att de är fria från förtrycket. Efter ett tag får de reda på att tyskarna kommer för att beslagta de miljontals vinflaskor som de har producerat under åren. Suputen Bombolini (Anthony Quinn) blir vald till ny borgmästare och får snilleblixten att de ska gömma vinet i en grotta. Kaptenen von Prum och Bombolini kommer på en väldigt underhållande kollisionskurs. Scenerna när invånarna varsamt fraktar vinet för hand mellan varandra i en kedja är prov på bländande regi och taktkänsla. Filmen spelades egentligen in utanför Rom och har en släng av den varma exotismen i Zorba (1964).

vintner's luckThe Vintner’s luck (2009)

Filmen utspelar sin i 1800-talets Frankrike där den unga vinodlaren Sobran har tröttnat på att odla för en gård som inte producerar bra vin. Han beslutar sig för att skapa det perfekta vinet. En natt besöks han av ängeln Xas som han ingår ett avtal med. De ses en specifik natt en gång per år för att diskutera hur odlandet ska fortsätta. Sobrans odlande stöter hela tiden på diverse motgångar. Bland annat så blir hans fru gruvlig svartsjuk på hans nya bekantskap baronessan Aurora de Valday (bra spelad av Vera Farmiga). Det hela låter skruvat, men är en finurlig genremix som bokstavligt talat rör sig mellan himmel och jord.

Red obsessionRed obsession (2013)

Vad händer egentligen när Bordeaux-vin blir dyrare än guld och vinproducenten Lafite-Rothschild blir guldtackan som alla är ute efter? Det försöker den här underhållande dokumentären att svara på. I och med Kinas ekonomiboost de senaste åren blir vinet mer av en handelsvara där politik och historia spelar den största rollen. Det är mycket ofrånkomligt hyllande av de klassiska årgångarna 1982 och 2009, men mitt i allt förvandlas ett grundläggande välbehag och smaksensation till en fråga om tom prestige och status. Red obsession är en högintressant tidsmarkör.

Tu seras mon fils, un film de Gilles Legrand avec Niels Arestrup (Paul), Lorˆnt Deutsch (Martin), Anne Marivin (Alice), Patrick Chesnais (Franois), ValŽrie Mairesse (Madeleine), Nicolas Bridet (Philippe), Jean-Marc Roulot (Docteur Vermont), Urbain Cancelier (Lacourt pre), Xavier Robic (Lacourt Fils), Pascal Chantier (Photographe viticole), Nicolas Marie (Notaire), Philippe Magnan (GŽrard Ginastet), FŽlix Malinbaum (ministre), Shirley Bousquet (Jessica), Luc Palun (vendeur machine de tri), Chica Bigarnet (infirmire rŽanimation), Virginie Legrand (rŽceptionniste palace), Philippe Roux (sommelier)You will be my son (2011)

Lorden och patriarken Paul de Marseille äger ett stort och anrik Bordeaux-slott i denna franska melodram. Hans son Martin har aldrig fått den naturliga och faderliga uppmärksamheten som han velat. När det är dags för någon yngre att ta över gården diagnostiseras den tilltänkta chefen på vingården med cancer. I hans ställe kommer istället den karismatiska sonen Philippe som vinner Pauls gunst. Martin får därför kämpa för att vinna sin fars förtroende. En gripande och vacker familjeskildring.

SommSomm (2012)

”Somm” är en dokumentär om fyra av världens bästa sommelierer och deras väg fram till att försöka vinna Master Sommelier-slutprovet. Förberedelserna tar flera oerhört krävande månader där momenten och den nästan maniska dedikationen går som en vinröd tråd. Som en extra krydda får vi hela tiden reda på experternas doftassociationer. Det kan vara ”farmors garderob”, ”kattpiss”, ”vått trägolv”, ”mögligt melonskal” och så vidare. Inget du vill dricka, men uppfinningsrikedomen är imponerande.

Regissören Jason Wise har även gjort den strålande dokumentären ”SOMM: ner i flaskan” (2015) som genom tio legendariska flaskor vin berättar om historien, politiken och njutningen av de finaste sorterna vi kan dricka i dagsläget.

champagneresa