Vin & ost! Här är 3 tips på ostbrickor – med passande vin

Ostbricka och vin är klockrent när man vill umgås utan att krångla till det. Njut av utsökta kombinationer, serverade med tillbehör som lyfter smakerna. Här tipsar vi om tre ostbrickor som passar till sauvignon blanc, champagne och portvin.

Ostbricka + Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc är ett friskt och fruktigt vin som är gott att kombinera med syrliga getostar, vitmögelostar och krämig färskost.

Det man kan tänka på är att inte servera alltför söta tillbehör till, då kan vinet upplevas som bittert.

vin-o-ostbricka

Serveringsförslag

  • Brie
  • Basilikafärskost (se recept nedan)
  • Färdigköpta saltrostade mandlar
  • Getost med tryffelolja (se recept nedan)
  • Flädermarinerade oliver (se recept nedan)
  • Picklad rödlök (se recept nedan)
  • Kryddcrostini (se recept nedan)
  • … och servera ett vin av druvan sauvignon blanc till ostarna. Exempelvis vinet nedan:

Villa Garros Sauvignon Bordeaux 2016 (4184), Frankrike, 99 kr. Vitt vin med tydligt aromatiska toner, stråk av krusbär, gräs och färsk citrus. Frisk fruktsyra.

 

KRYDDROSTAD CROSTINI

10 MIN + 15 MIN I UGN. Kan göras 1 dag före servering.

Till 30 crostini:

  • 1 baguette (ca 30 cm)
  • ½ dl olivolja
  • Kryddblandning: 1 tsk flingsalt, ½ tsk nymald svartpeppar, ½ tsk mald kummin, ½ tsk mald anis, ½ tsk malda fänkålsfrön, ½ tsk malda korianderfrön

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°. Blanda alla kryddor.
  2. Skiva baguetten tunt, lägg på plåt med bakplåtspapper. Pensla skivorna med olja. Strö över kryddblandningen.
  3. Rosta mitt i ugnen ca 15 min. Vänd dem några gånger under tiden. Låt kallna på galler.

 

PICKLAD RÖDLÖK

15 MIN + 2 TIMMAR ATT DRA. Löken håller ca 5 dagar.

Till 5 dl:

  • 250 g röda steklökar
  • 1 dl ättiksprit (12 %)
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vatten

Gör så här:

  1. Halvera lökarna. Ta bort de två innersta lamellerna. Skala resten av löken. Sota löken med snittsidan nedåt i torr het panna tills den släpper från pannan. Separera alla lameller och lägg i en skål.
  2. Blanda ättika, socker och vatten i en kastrull, koka upp. Häll den varma lagen över löken. Låt dra ca 2 timmar.

 

FLÄDERMARINERADE OLIVER

5 MIN + 1 DYGN I MARINAD. Förvara oliverna i kylen.

Till 2 dl:

  • 2 dl soltorkade svarta oliver
  • 1 dl konc flädersaft

Gör så här: 

  1. Blanda oliver och saft och häll upp i en burk. Låt stå ca 1 dygn.

 

GETOST MED TRYFFELOLJA

5 MIN. Tryffeloja varierar i smakstyrka. Så prova dig fram.

  • Till ca 200 g:
    200 g krämig getost
  • 2 krm vit tryffelolja
  • 1 krm flingsalt
  • 1 krm nymald svartpeppar

Gör så här: 

  1. Lägg getosten i en skål och droppa över tryffeloljan. Strö över salt och peppar.

 

BASILIKAFÄRSKOST

10 MIN. Spara lite basilika till garnering.

Till 2 1/2 dl:

  • 1 kruka basilika
  • 2 msk vatten
  • ½ tsk flingsalt
  • 250 g naturell färskost

Gör så här: 

  1. Plocka basilikabladen, lägg dem i en bunke. Häll i vatten och salt. Mixa slätt med mixerstav.
  2. Tillsätt osten, mixa till en slät kräm. Lägg den i en burk.

 

Ostbricka + champagne

Champagne är ett ostvänligt vin, och det får gärna vara krämigt gräddade ostar till. Många hårdostar passar också mycket bra. Eftersom champagne är väldigt friskt är det bra om tillbehören har en viss syra i sig.

Har du lite sötma i tillbehören så välj då även en champagne som har en viss sötma i sig. Servera ostarna med gröna oliver och champagne.

champagne-ostbricka

Serveringsförslag

  • Prästost i timjansmul (se recept nedan)
  • Frökex
  • Hasselnötsmaräng (se recept nedan)
  • Vindruvsmarmelad med lagerblad (se recept nedan)
  • Manchego
  • Gruyère
  • Morbier
  • Gröna oliver
  • … och servera en champagne till ostarna. Exempelvis:

Diebolt-Vallois Prestige Brut (7723), Frankrike, 389 kr. 

Champagne med friska, aptitretande drag. Ren frukt, inslag av valnötter, grape och lätt rostat bröd.

 

PRÄSTOST I CITRON- OCH TIMJANSMUL

15 MIN. Servera osten rumstempererad. Till 2 1/2 dl:

  • 150 g mild prästost
  • 1 citron
  • ½ kruka timjan
  • 1 dl panko (japanskt ströbröd)
  • 25 g smör
  • 1 krm flingsalt
  • 1 tsk flytande honung

Gör så här: 

  1. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet. Plocka timjanen. Stek panko och timjan i smör tills det börjar få färg. Krydda med salt.
  2. Tillsätt citronskal och honung. Vänd runt, låt kallna. Skär osten i kuber, blanda med smulet.

 

VINDRUVSMARMELAD

25 MIN. Lagerblad smaksätter marmeladen.

Till 5 dl:

  • 500 g gröna druvor utan kärnor
  • 1 liten gul lök
  • 1 dl strösocker
  • ½ dl äppelcidervinäger
  • 3 små lagerblad

Gör så här: 

  1. Skala och finhacka löken. Lägg i en kastrull med övriga ingredienser.
  2. Låt koka ihop under omrörning ca 20 min, tills marmeladen blivit trögflytande. Låt kallna.

 

NÖTMARÄNGER

10 MIN + 1 TIMME I UGN. Förvara marängerna torrt.

Till 20 maränger:

  • 3 äggvitor
  • ½ dl + ½ dl strösocker
  • 1 dl florsocker
  • 2 dl hackade hasselnötter
  • 2 msk Maizena majsstärkelse

Gör så här: 

  1. Sätt ugnen på 150°. Vispa äggvitor och ½ dl socker fluffigt.
  2. Blanda i ½ dl socker och florsocker. Vispa till en fast marängsmet.
  3. Vänd ner hälften av nötterna samt majsstärkelsen och bred ut på en plåt med bakplåtspapper. Strö över resten av nötterna.
  4. Sätt plåten i nedre delen av ugnen. Sänk ugnstemperaturen till 100°. Grädda ca 1 timme, tills marängen släpper papperet. Stäng av ugnen, låt marängen stå kvar att kallna. Bryt den i bitar.

 

FRÖKNÄCKE

25 MIN + 1 TIMME I UGN. Kan bakas 1 vecka före servering.

Till 15 bitar:

  • 1 dl sesamfrön
  • 1 dl pumpakärnor
  • 1 dl hela linfrön
  • ½ dl chiafrön
  • 1 tsk flingsalt
  • 2 ½ dl kokande vatten

Gör så här: 

  1. Blanda alla torra ingredienser. Häll över vattnet, rör ihop till en smet. Låt svälla ca 15 min.
  2. Sätt ugnen på 150°. Bred ut smeten tunt på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen 1-1 ½ timme, tills fröknäcket är helt torrt. Låt kallna på galler.

 

Ostbricka + portvin

Smakrika och salta ostar kräver ett tyngre smakrikt vin med mycket sötma, som ett portvin.

Här kan du ösa på med salta och söta tillbehör, allt blir då bara godare! Servera ostarna med färska fikon och servera portvin till.

portvin-o-ostbricka

Serveringsförslag

  • Rosmarinkex med honung (se recept nedan)
  • Egengjord duett (se recept nedan)
  • Västerbottensost
  • Frasiga päronflan med pinjenötter
  • Färska fikon
  • Romrussin (se recept nedan)
  • … och servera ett portvin till ostarna. Exempelvis:

Grådask Tawny (8089) Portugal, 169 kr.

Portvin med mogen, behagligt söt, kryddig smak med inslag av russin, farin och nötter.

Churchill’s Late Bottled Vintage 2012 (8016), Portugal, 178 kr.

Tät, intensiv och generös smak med toner av russin, katrinplommon och slånbär. Kryddigt och med balanserad sötma och fruktsyra.

ROSMARINKEX

45 MIN + 15 MIN I UGN. Kexen går utmärkt att frysa.

Till 30 kex:

  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 2 msk vatten
  • 1 tsk flytande honung
  • 1 krm salt

Pensling:

  • 1 äggvita

Garnering:

  • 1 msk finhackad rosmarin
  • ½ msk flingsalt

Gör så här:

  1. Blanda alla ingredienser till en smidig deg. Dela degen i två delar, forma till två rullar, ca 15 cm långa. Låt vila i kylen ca 30 min.
  2. Sätt ugnen på 175°. Pensla rullarna med äggvita. Rulla i rosmarin och flingsalt.
  3. Skär i ca ½ cm tunna skivor, lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 15 min. Låt kallna på galler.

 

ROMRUSSIN

5 MIN + 1 DYGN I MARINAD. Gorgonzola + romrussin = sant.

Till ca 2 dl:

  • 2 dl russin, gula och bruna
  • 3/4 dl mörk rom
  • 1 msk strösocker

Gör så här: 

  1. Förväll russinen i hett vatten ca 2 min. Spola av med kallt vatten, låt rinna av.
  2. Blanda russin, rom och socker. Häll upp i en burk och låt stå ca 1 dygn.

 

DUETT

5 MIN. Duett är en ostblandning som man också kan köpa färdig i butik.

Till ca 2 dl:

  • 100 g roquefortost
  • 1 dl mascarponeost

Gör så här: 
Blanda försiktigt ihop ostarna men inte helt, det ska fortfarande kännas att det är två olika sorter.

 

 

FRASIGA PÄRONFLAN

10 MIN + 10 MIN I UGN. Flanet ska serveras ljummet.

Till 4 pers:

  •  tunt pitabröd, t ex libabröd
  • 2 msk naturell färskost
  • 50 g krämig grönmögelost
  • ½ krm flingsalt
  • ½ krm nymald svartpeppar
  • ½ päron
  • 2 msk rostade pinjenötter
  • ½ msk flytande honung

Gör så här: 

  1. Sätt ugnen på 200°. Lägg brödet på bakplåtspapper. Bred på färskosten, strö över hälften av grönmögelosten. Krydda med salt och peppar.
  2. Skär päronet i tunna skivor, gärna på mandolin. Lägg skivorna på brödet. Strö över resten av osten.
  3. Grädda mitt i ugnen ca 10 min, tills osten smält och fått fin färg. Strö pinjenötterna över flanet, ringla över honungen.

Text: Sophie Berlin Foto: Per Ranung

PS. För dig som vill ha fler vin-tips, följ oss på Allt om Mat Vin på Facebook!

Ladda ner Allt om Mat:s vinapp

appen kan du söka på land, pris och betyg. Våra vinprovare har testat och betygsatt hela Systembolagets ordinarie sortiment!

I appen kan du också spara favoritviner och skapa inköpslistor. (OBS! Endast för iPhone.) Här laddar du ner appen!