Vin & ägg är inte alls fiender – Så gör du ägget till vinets vän

Bävar du för att servera vin på påskbordet? Ägg och vin smakar inte gott tillsammans, det vet ju alla. Kanske är det så, men vi hävdar motsatsen och lär dig istället att bygga de rätta smakbroarna som förvandlar ägget till vinets vän snarare än fiende.

Ägg är en av de råvaror som man brukar kalla för vinets smakfiender. I alla kok- och vinböcker går det att läsa om hur äggets smak och konsistens gör vinet en otjänst. Så är det, till viss del. Men, det finns genvägar.

Vin och ägg smakar metall

Ett kokt ägg och ett glas vin är ingen vidare smakupplevelse. Krocken mellan ägg och vin är extra stark om vinet är rött eftersom det skapas en metallisk och obehaglig smakkänsla i munnen när äggets smak möter det röda vinets strävhet.

Nyckelingredienserna som gör ägg och vin gott

Ägget och vinets oenigheter är dock inte olösbara. Det finns några ingredienser som kan förvandla ägget till fantastiskt vinvänlig mat. De fungerar som smakbryggor mellan ägget och vinet och gör så att de olika karaktärerna hittar en väg där de kan mötas i harmoni. Några av dessa är: grädde, smör, crème fraiche, ost, olivolja, salt, lök, vitlök och svamp.

Exempel på goda kombinationer

Vi tittar närmare på några exempel.

Om ägget kommer i form av en omelette – smaksätt den med svamp och lök eller fyll den med en god, lagrad ost –och den kommer att smaka jättebra tillsammans med ett glas vitt vin. Tillaga din äggröra med lite extra smör och smaksätt med lite tryffel. En fet sås såsom Hollandaise innehåller både smör, salt och ägg och tillsammans med förlorade ägg, rostat bröd och skinka i den klassiska rätten Ägg Benedict serveras den med nöje både till ett glas vitt vin eller ett lätt, svalt rött. Bearnaise är en annan fet sås som innehåller ägg men passar utmärkt serverad på en köttbit, till ett rött, mustigt vin.

Det handlar alltså om hur ägget tillagas och med vilka ingredienser det serveras. Så, tänk inte på ägg och vin som fiender i påsk, bygg istället de broar de behöver för att finna varandra.