Vi lär dig välja rätt vin till skaldjur

Några enkla tips och vinet blir ännu bättre än vanligt.

Annonsen laddas.

Hösten är skaldjurstider och att hitta rätt vin är inte så svårt. Följ våra tips och hitta rätt flaska.

1. Tänk vitt! Visst, smaken är olika men det generella tipset är att sikta på de vita flaskorna.

2. Många skaldjur har lite sötma i smaken – som till exempel hummer, havskräfta och pilgrimsmusslor – då är det bra med en antydan till sötma även i vinet när du äter dessa skaldjur.

3. Druvor som passar bra till skaldjur är till exempel albarino, suavignon blanc, chardonnay och riesling.

4. Valet av tillbehör styr vinvalet i nästan större utsträckning än med andra råvaror, skaldjuren är inte så smakintensiva så därför ger tillbehören avtryck på smakkombinationerna i stor utsträckning. Ju kraftigare tillbehör – desto fruktigare vin.

5. Till hummer väljer du helst en klassisk fransman, gärna en champagne eller en vit bourgogne.

6. Till krabba siktar du helst på ett torrt och friskt vin, gärna på druvan riesling.

7. Ostron mår bra av lite fruktigare vin, gärna en chablis eller ett vin gjort på sauvignon blanc.

8. Grillar eller halstrar du skaldjuren så passar det bra med fatlagrade viner, smakerna gifter sig bra.

9. Räkor och kräftor har ofta mycket sälta i smakerna vilket gör vinvalet svårare. Kanske ska du välja en öl istället, en klassisk lager passar bra eller kanske ännu hellre – ett veteöl. Vill du ändå välja vin så tar du ett lite blommigare och fylligare vin.

10. Tipset som du alltid ska ha med dig; smaka själv! Kanske hittar du en kombination som står över alla andra? Köp halvflaskor och smaka i munnen och hitta din egen favorit!