Vardagsmat med Melker Andersson

Vardagsmat i Melker Anderssons nya kokbok. Smaka på läckra vardagsmaten från Melker Anderssons bok ”Hemma hos Melker”.

Annonsen laddas.

Thaikyckling

600 g kycklinglår, urbenade
och skinnfria, i bitar
1 gul lök, skivad
1 msk matolja
2 lime
1 liten knippa mynta, hackad
1 liten knippa koriander, hackad
1 chili, strimlad
2 salladslökar, tunt skivade
2 citrongräs, skurna i bitar
3 vitlöksklyftor, skivade
2 dl kokosmjölk
1 dl vatten
5 limeblad
2 cm ingefära, skalad och strimlad
2 msk röd currypasta
1 msk fisksås

Gör så här:
1 Bryn kyckling och lök i matolja i en stekgryta.
2 Skiva den ena limen och pressa saften ur den andra.
3 Lägg lite av de hackade kryddörterna, chili och salladslök åt sidan. Lägg samtliga övriga ingredienser i grytan. Koka upp och låt sjuda under lock 10–15 minuter tills kycklingen är klar.
4 Ta grytan av värmen. Smaka eventuellt av med mer röd currypasta, fisksås och limesaft. Toppa med mynta, koriander, chili och salladslök.
5 Servera gärna thaikycklingen med jasminris med hackade paranötter samt limeklyftor.

Falukorv Provençale

600 g falukorv i ring
1/2 dl senap Maille Provençale
1/2 aubergine, skalad och tunt skivad
1/2 grön zucchini, tunt skivad
1/2 gul zucchini, tunt skivad
2 tomater, tunt skivade
4 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
2 msk Herbes de Provence (provensalsk kryddblandning)
1 dl riven parmesanost
1 dl riven cheddarost

Till servering:
potatismos
blandade oliver

Gör så här:
1 Sätt ugnen på 225 grader.
2 Skiva falukorven nästan hela vägen ner.
3 Bred senap och lägg aubergine, zucchini och tomat mellan var och en av skivorna.
4 Pressa ner vitlöken i olivoljan i en skål, blanda. Stryk blandningen över korven. Krydda korven med den provensalska kryddblandningen.
5 Stek korven i ugn 20 minuter. Fördela osten över korven efter halva tiden.
6 Servera korven med potatismos och oliver.

Tiramisu

4 plommon, urkärnade och i bitar
1 dl socker
1 dl vatten
3 äggulor + 3 äggvitor
1 1/2 dl florsocker
500 g mascarpone
1 dl marsalavin
1 dl stark kallt kaffe
1 mjuk pepparkaka, i bitar
1 msk kakao

Gör så här:
1 Koka plommonen mjuka i socker och vatten i en kastrull. Låt svalna.
2 Vispa äggulor och florsocker i en bunke. Tillsätt mascarpone och hälften av vardera marsalavinet och kaffet.
3 Vispa upp äggvitorna i en bunke och vänd ner dem i smeten.
4 Blanda resterande marsalavin och kaffe i en skål. Doppa de mjuka pepparkakebitarna i blandningen.
5 Varva plommon, mascarponesmet, blöt pepparkaka och kakao i en burk eller skål – eller i portionsformar.


Melkers 10 tips

Fem saker att ha i köket:

  1. Skärbräda i trä. Bort med all plast!
  2. Stor ho.Så man kan ösa ner massor på en gång.
  3. Vassa eggar. Vassa knivar, klassiskt, men ändå.
  4. Bänkytor. Stora, så man kan bre ut sig ordentligt.
  5. Glatt humör. För att matlagning ska vara kul måste man vara glad.

Fem bra råvaror att ha hemma:

  1. Lök
  2. Krossade tomater
  3. Köttfärs (fryst)
  4. Råris/pasta
  5. Ägg