Välj det fantastiska fettet

Var inte rädd för fett i kosten – vi behöver det! Här är fettguiden för en mer hälsosam kosthållning.

Annonsen laddas.

Kroppen behöver fett för att fungera – ungefär en tredjedel av dagens energiintag bör komma från fett. De mättade fetterna som finns i kött och mejeriprodukter har varit på tapeten den senaste tiden – är de farliga eller inte? Tidigare har man hävdat ett samband mellan stort intag av mättade fetter och ökad risk hjärt- kärlsjukdomar, men enligt WHO:s senaste fettrapport är det inte bevisat. Författarna hänvisar dock till att resultatet kan bero på metodfel i forskningen, varför Livsmedelsverket håller fast vid sina rekomendationer om att äta mindre animaliska fetter.

De enkelomättade och fleromättade fetterna däremot, som finns i till exempel rapsolja respektive lax, har bevisligen många fördelar. Rapporten från WHO visade att det finns en koppling mellan intag av fisk och minskad risk för hjärtsjukdom.

De viktigaste fleromättade fetterna är omega-3 och omega-6. Dessa hjälper istället till att sänka det farliga kolesterolet. Omega-3-fetterna hjälper dessutom till att göra nervsynapserna i hjärnan mer flexibla, enligt Charlotte Erlandsson-Albertsson (professor i medicinsk och fysiologisk kemi samt författare till boken Kokbok för hjärnan från Ica bokförlag). Mättade fetter däremot får hjärnan att "stelna".

Enkelomättade fetter finns i:
olivolja och oliver, rapsolja och matfetter gjorda på rapsolja mandel, hasselnötter, cashewnötter och jordnötter, avokado, kyckling

Fleromättade fetter finns i:
De viktigaste fleromättade fetterna är omega-3 och omega-6, som finns i till exempel fet fisk som lax, makrill, sill, strömming och sardiner, rapsolja och matfetter gjorda på rapsolja, solros- och majsolja, sesamfrö och sesamfröolja, linfrö och linfröolja, valnötter

Mättade fetter finns i:
fet mjölk och fil, grädde, glass och bakverk, smör, ost, feta kött och charkprodukter som korv och bacon, choklad, kokos- och palmolja.

Fett i kroppen…

…är en energireserv.
…värmeisolerar.
….skyddar våra inre organ.
….hjälper till att bygga och reparera celler.
….tar upp de fettlösliga vitaminerna A, D, E och K