Vi firar in maj med en härlig valborgsmeny med löjrom, rödbetsgnocchi och grillad flapsteak med tryffelbearnaise. Till dessert försommarens nya favorit – rabarber­kladdkaka med vit choklad.

Valborgsmeny – 6 goda recept till valborgsmässoafton

Fördrink: Rabarbertonic

fördrink till valborg
Läcker alkoholfri drink med spännande smak av enbär och rabarber. Se recept här.

Tilltugg: Löjrom, smetana och rotfruktschips
tilltugg till valborg

Enkelt men såå gott! Fyll gärna smetana och löjrom i spritspåsar så går det lätt att lägga upp snyggt på fatet. Se recept här.

Förrätt: Stekt rödbetsgnocchi med brynt valnötssmör
förrätt till valborg

Se recept här.

Varmrätt: Grillad flapsteak med tryffelbearnaise
recept på varmrätt grillat till valborg

Se recept här. 

Vårsallad med rosévinägrett
sallad till valborg

Se recept här.

Rabarberkladdkaka med vit choklad
rabarberkladdkaka till valborg

Kladdkaka deluxe med rabarber och grädde. Se recept här!

 

Matcha mat och dryck

Här bjuds det på generösa, tydliga smaker, och då passar viner med likadan karaktär. Smakrika och generösa som ackompanjerar rätterna. På så sätt lyfts det bästa fram hos både mat och vin.

Stekt rödbetsgnocchi:

Les Lauzeraies Tavel 2015 (2724) Frankrike, 110 kr.

Smakrikt och fräscht rosévin med drag av röda frukter och örter. Här finns både kraft och elegans.

Alkoholfritt till rödbetsgnocchi:
Jacob’s Creek UnVines Rosé 2016 (1907) Australien, 59 kr.

Alkoholfritt rosévin med ren fruktighet och en liten druvsötma i eftersmaken.

Grillad flapsteak:

Ravenswood Vintners Blend Zinfandel 2014 (26001) USA, 109 kr.

Rött vin med rik, generös fruktighet och bra struktur. Lätt peppriga toner, stråk av vanilj och lakrits.

Alkoholfritt till flapsteak:
Domaine de la Prade Organic Merlot Shiraz (19000) Frankrike, 89 kr.

Alkoholfritt rödvin med -toner av mörka bär och en lätt -örtig ton.

Rabarberkladdkaka:

Nederburg Noble Late Harvest 2015 (2741) Sydafrika, 86 kr (37,5 cl).

Vitt sött vin med inslag av torkad frukt, citrus och honung. Frisk syra som balanserar sötman.

 

Varför firar vi valborg?

lilla-brasan

Valborgsmässoafton firas alltid den sista dagen i April. Valborg firas i Sverige, Finland, Estland och Tyskland. I Finland kallas högtiden vappu, (Glada vappen! Hyvää vappua!).

Valborg var från början en hednisk högtid men har senare kopplats ihop med hedrandet av heliga Valborg. I Sverige och Finland firar vi idag genom att tända stora eldar, majbrasor.

Valborg firas även som en akademisk högtid i studentstäderna Göteborg, Uppsala, Lund och Linköping där de hålls korteger, forsränningar och mösspåtagningar.

NUVARANDE Valborgsmeny med grillfest!
NÄSTA Ogräset du kan äta – recept och tips!