Vad dricker man till cava?

Är cava den perfekta fördrinken? Gunilla Hultgren Karell tipsar.

Annonsen laddas.

Fråga:

Vi ska ha en middag och bjuda ett 30-tal gäster på vin före maten. Vi vill gärna ha någor mousserande som känns extra festligt. Tycker att champagne blir väl dyrt och funderar på att välja en spansk cava. Ska man välja en torr eller en mer söt? Och vad passar att servera till?

– Magdalena, Karlskoga

 

Svar:

Satsa på en bra, riktigt torr ("brut") cava och servera den ihop med tapas. Tunna skivor av den spanska skinkan pata negra eller riktigt fin parmaskinka är till exempel gott till. Vitlöksfrästa skaldjur, oliver och ostar, till exempel manchego, är inte heller dumt. Grundregeln är alltså att salta tilltugg passasr bäst till en torr cava och sötare tilltugg passar till en söt ("seco") cava.

– Gunilla Hultgren Karell