Unna dig ett fint vin i helgen

10 expertfavoriter på druvan pinot noir och tips på mat som passar till.

Annonsen laddas.

RÖDA VINER

Betyg 5/5

Couvent des Jacobins Bourgogne Rouge 2008 (5283) Frankrike 115 kr. •Härligt med rund, mogen och kryddig frukt med stram, elegant friskhet.

Betyg 4/5

Saint Clair Pinot Noir 2009 (16015) Nya Zeeland, 99 kr
•Snyggt och fräscht med drag av friska hallon. Finstämd kryddighet. Till en svamptoast toppad med parmaskinka.

Bourgogne Cuvée Margot 2007 (5447) Frankrike, 129 kr
•Friskt och trevligt med inslag av jordgubbar, körsbär och örter. Till stekt ankbröst med balsamvinägersås och klyftpotatis.

Bründlmayer Langenloiser Pinot Noir 2003 (95672) Österrike, 199 kr
•Spännande och utvecklat med kryddiga, bäriga toner med lätt ekfatskaraktär och lite lakrits. Gärna till en kalvschnitzel med örtkräm.

Betyg 3/5

Errázuriz Estate Pinot Noir 2008 (6294) Chile, 89 kr
•Mjuk smak med inslag av mogna jordgubbar, blåbär och god kryddighet. Frisk syra. Gott till salviafyllda kycklingfiléer med pasta.

Gumfields Pinot Noir 2008 (6407) Nya Zeeland, 129 kr
•Stilrent och snyggt med drag av mogna bär, kanel och frisk avslutning. Servera lite svalt till torsk med rödvinssås.

Kings Ridge Oregon Pinot Noir 2007 (16502) USA, 149 kr
•Lätt med drag av syrliga körsbär och hallon. Kryddiga toner som påminner om kummin. Fin längd. Till grillade revben.

MOUSSERANDE OCH ROSÉ

Betyg 5/5

André Clouet Gran Réserve Champagne (7686) 259 kr
•Champagne gjord på 100 procent pinot noir. Smakrik med inslag av nyrostat bröd, mogna äpplen och lite choklad. Gott till grillade pilgrimsmusslor.

Betyg 3/5

Sancerre Les Baronnes Rosé 2009 (94290) Frankrike, 149 kr
•Torr och rätt smakrik med bäriga toner av jordgubbar, hallon, örter och citrusfrukter. Passar en smakrik fisk- eller kycklingrätt.

Alexandre Bonnet Perle Rosé Brut (7471) Frankrike, 249 kr
•Roséchampagne med drag av röda bär, körsbär och fräsch syra. Fint som drink eller till en förrätt med skaldjur.