Tre rätter från franska Flandern

”Hostellerie des 3 Mousquetaires” är byggt på resterna av en gammal borg, som från början var privatbostad. Under andra världskriget bodde tyska officerare i huset, men i dag är bunkern på parkeringsplatsen det enda minnet från den tiden.

Annonsen laddas.

Philippes föräldrar köpte stället 1976 och gjorde om det till hotell. Sen dess har det byggts till i flera omgångar. I dag drivs det tjusiga stället av Philippe och hans fru Caroline. 
– Jag lagar mat som är generös och regional och som ser inbjudande ut på tallriken, säger Philippe Venet.
– Jag vill inte överraska med den nya sortens matlagning med kväve och nedfrysning, sån där molekylär matlagning som förvandlar kockarna till kemister.
– Nej, mat skall lagas efter säsong. Hit kommer regelbundet varje vecka de små kanalbåtarna från Boulogne med färsk fisk och skaldjur, kycklingen kommer från Licques, grönsakerna från odlarna i närheten och på hösten har vi vilt. Vi lagar också regionala rätter med öl, med cikoria, och med ”pain d’epices”, pepparkaka.

”Hostellerie des 3 Mousquetaires”
Château du fort de la Redoute,
62120 Aire sur la Lys

Flamländsk paj med senap och purjolök (Flamiche aux poireaux)
4 personer
Till degen:

  • 2 1/2 dl mjöl
  • 50 g smält smör
  • 2 ägg
  • 1/2 tsk salt
  • 1 1/2 dl vatten

Lägg mjöl, salt, smör och ägg i en hushållsmaskin och mixa sakta några varv, tillsätt vattnet och mixa till en homogen deg. Låt den vila i 1 timme.
Fyllningen:

  • 3 purjolökar skurna i små bitar
  • smör
  • 2 msk fransk senap
  • 1 msk gammeldags senap med frön
  • 2 1/2 dl grädde
  • 2 ägg
  • salt och peppar

Gör så här:
1) Sätt ugnen på 160 grader.
2) Låt purjon smälta i smör i en stekpanna tills den mjuknar, den ska inte brynas.
3) Vispa ihop grädde, ägg, salt och peppar.
4) Bred ut degen i en pajform och låt den förgrädda i 160 grader i 15 minuter.
5) Sätt upp ugnen till 180 grader. Bred ut senapen i botten på pajen, lägg i purjolöken och häll i gräddblandningen. Låt pajen grädda i 35 till 45 minuter.

Kyckling i öl och pepparkaka (Volaille à la bière et pain d’épices)
4 personer

  • 1 kyckling
  • 200 g champinjoner
  • 2 lökar i tunna skivor
  • 2 tjocka skivor rökt fläsk
  • 1 flaska öl
  • 1 tjock skiva torr, mjuk pepparkaka
  • 1 msk smör

Gör så här:
1) Skär kycklingen i bitar och stek den runt om i smör.
2) Tillsätt fläsket och löken och låt steka i några minuter.
3) Tillsätt de hela champinjonerna om de är små, i bitar om de är stora. Lägg i pepparkakan och häll i ölet. Lägg på ett lock och låt det hela koka i ca 45 minuter.
4) Här serveras kycklingen med linser kokta med fänkål och potatis.

Gott till efterrätt

Sockerbulle från Flandern (Tarte du Nord au sucre)
4 personer
Degen:

  • 150 g mjukt smör
  • 75 cl socker
  • 75 cl riven mandel
  • 2 ägg
  • 2 1/2 dl mjöl
  • 1 msk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • Sockersmeten:
  • 1/2 dl mandelflagor
  • 2 ägg
  • 100 g farinsocker

Gör så här:
1) Blanda mjöl, bakpulver, socker, ägg, riven mandel och mjukt smör i en hushållsmaskin till en homogen massa. Låt degen vila i 1 timme.
2) Sätt ugnen på 170 grader.
3) Vispa ägg och farinsocker och tillsätt mandeln.
4) Fyll små pajformar med degen och bred över sockersmeten. Grädda i ugnen i ca 45 minuter.
5) Servera med en glasskula och riven blockchoklad.
 

Läs mer om fantastiska Flandern här!