Torsk har blivit fina fisken igen

Nu är det fritt fram att äta torsk från Barents hav, enligt WWF.
Därför bjuder kändiskocken Melker Andersson på sina bästa torskrecept.
– Det är en fantastisk matfisk, säger han.

Tillbaka i köket. Melker Andersson, kock och krögare på restaurangen F12, har börjat servera torsk igen. ”WWF är inte vilken organisation som helst, om de säger att det är okej så känns det bra”, säger han.
Tommy Pedersen

Tillbaka i köket. Melker Andersson, kock och krögare på restaurangen F12, har börjat servera torsk igen. ”WWF är inte vilken organisation som helst, om de säger att det är okej så känns det bra”, säger han.

WWF har kommit ut med en ny guide över fiskar som är okej att äta. Torsk som är fiskad i Barents hav hör till dem.
– Torskbeståndet där ser bra ut. Det illegala fisket har sjunkit med 75 procent på två år, säger Inger Näslund, fiskeexpert på WWF.
Däremot ska man passa sig för att äta torsk från bland annat Kattegatt, Skagerack och Nordsjön.
– Välj i första hand torsk som är Kravmärkt och MSC-märkt när du går och handlar. Om man köper fisken över disk tycker jag att man ska fråga var den kommer ifrån, säger Inger Näslund.
Melker Andersson, kock och krögare på F12, har tidigare inte serverat torsk på sina restauranger. Men nu har han börjat göra det igen.
– Jag har just varit i Nordkap och tittat på torskfisket med norska exportrådet. WWF är inte vilken organisation som helst, om de säger att det är okej så känns det bra, säger han.
Han äter helst torsken rimmad och ugnsbakad med en god sallad och en klyfta citron till. Men då ska torsken vara riktigt fast och fin, så klart.
Det ser man bland annat på torskens ögon.
– De ska vara klara. Gälarna ska vara illröda och när man trycker på fisken ska köttet och skinnet gå tillbaka på en gång.
Köttet ska vara fast.
– Oftast är det för slappt på marknaden i Stockholm, säger han.

Melker Anderssons bästa torskrecept
Torsk från restaurang Kungsholmen

  • 4 torskfiléer (ca 180 gram styck) från Barents hav
  • Tioprocentig saltlag, dvs 1 deciliter salt till 1 liter vatten
  • 500 g räkor med skal
  • 2 st ägg, kokas i 8 minuter, kyls snabbt ner och skalas
  • 1/2 gurka skalad, skuren i bitar
  • 1 bit pepparrot, skalad och riven på rivjärn
  • 1 deciliter vitt vin
  • 2 deciliter fiskfond
  • 1 dl grädde
  • 20 g osaltat smör
  • 2 citroner
  • 600 g färskpotatis
  • 1 knippe gräslök, finskuren
  • 2 dillstjälkar, finskuren
  • Salt och vitpeppar

Så här gör du:
1. Torsken rimmas i saltlagen i 1 timme. Den tillagas i ugn cirka tio minuter, 150 grader.
2. Såsen görs genom att koka ihop fiskfond, vitt vin, och grädde till hälften. Tillsätt smör och smaka av med salt och peppar.
3. Lägg upp fisken på tallriken med 1/2 ägg, räkor, gurktärningar, riven pepparrot, finskuren gräslök och dill samt 1/2 citron.
4. Skumma upp såsen med stavmixer så den känns luftig och fräsch.
5. Servera med färskpotatis.

Melkers enkla favorit:

  • Se till att få tag i en riktigt, fin färsk torsk. Räkna med 180 gram till person.
  • Lägg den i saltlag (se ovanstående recept) en timme. Ugnsbaka den sedan i tio minuter, i 150 grader. Servera med en fräsch sallad och en klyfta citron.

De här fiskarna har bytt färg:

Torsk från Barents hav – från gult till grönt.
Torsk från Östersjön – från rött till gult.
Rödspätta – från rött till gult.
Kolja – från gult till grönt.
Makrill – från gult till grönt.
Albacor-tonfisk – från gult till grönt.
Grönt: Fritt fram att äta
Gult: Var försiktig med
Rött: Låt bli att äta

Relaterade artiklar

    Kommentera

    Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

    Läs mer om våra regler