Kyckling står kvar som Sveriges populäraste vardagsrätt.

Idag lanserades Matrapporten, en årlig undersökning om svenskars matvanor.

 

Populäraste vardagsrätterna 2018

sås till kyckling

  1. Kyckling med tillbehör 10,2%
  2. Spagetti köttfärssås 10%
  3. Fisk 7,3%
  4. Köttbullar med tillbehör 6,2%
  5. Pastarätter 6%
  6. Vegetariskt 4,1%
  7. Korv med tillbehör 4,1%
  8. Lax 3,6%
  9. Korvstroganoff 3,4%
  10. Soppor 2,8%

 

Populäraste vardagsrätterna hos barnfamiljer 2018

Köttfärssås

Foto: Thinkstock

  1. Spagetti köttfärssås 13,9%
  2. Kyckling med tillbehör 11,0%
  3. Köttbullar med tillbehör 7,2%
  4. Fisk 6,2%
  5. Pastarätter 5,3%
  6. Korvstroganoff 5,1%
  7. Lax 3,9%
  8. Vegetariskt 3,6%
  9. Korv med tillbehör 3,4%
  10. Taco 2,8%

 

Populäraste maträtterna på helgen 2018

rostbiff-till-pask

  1. Biff med tillbehör 9,7%
  2. Kyckling med tillbehör 8,9%
  3. Taco 8,1%
  4. Pizza 7,1%
  5. Fisk med tillbehör 5,0%
  6. Fläskfilé med tillbehör 4,4%
  7. Lax 4,3%
  8. Vegetariskt 2,9%
  9. Hamburgare 2,6%
  10. Lasagne 1,9%

 

Populäraste vegetariska maträtterna 2018

Rostad pumpasoppa med kokosgrädde, pumpakärnor och granatäpple.

Foto: Fanny Hansson

Recept på rostad pumpasoppa med kokosgrädde, pumpakärnor och granatäpple.

  1. Soppa (med grönsakerna) 9,9%
  2. Sallad 9,2%
  3. Vegetariska biffar 5,4%
  4.  Falafel 5,1%
  5. Vegetarisk lasagne 3,6%
  6. Quorn 3%
  7. Andra grönsaksrätter 2,7%
  8. Pannkakor 2,6 %
  9. Pasta med sås 2,5%
  10. Linsgryta 2,3%

 

Tydlig vegetarisk trend

Nästan hälften av svenskarna äter vegetariskt minst en gång i veckan. Och en fjärdedel av svenskarna uppger att de ska fortsätta att minska sin konsumtion av nöt-och griskött. Hälsa är den starkast bidragande anledningen till att man väjer att äta vegetariskt.

Är det fest så ska det däremot vara kött eller kyckling enligt svenskarna. Än så länge.

Om undersökningen ”Matrapporten”

I den årliga undersökningen, som initierades 2002, har matkommunikationsbyrån Food & Friends fångat ett fragment av Matsverige genom att tillfråga 1030 personer i åldern 15–74 år om vanor och attityder kring måltider, både i och utanför hemmet.

Undersökningens frågor och analys görs av Food & Friends som använder en oberoende webbpanel (Nepa) för att få in ett så representativt urval av svarande som möjligt.

Här kan du hitta rapporten i sin helhet. 

 

 

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev

Få vardagsmiddagar och helgmenyer komponerade med Allt om Mat:s provlagade recept!  Signa upp dig här

nyhetsbrev

Foto: Ulrika Pousette

Signa upp dig här!

NUVARANDE Topplistan – här är svenskarnas favoriträtter 2018
NÄSTA Grilla vegetariskt – Sveriges första burgare gjord på alger går nu att köpa i butik