Toms snabbaste sillar

Årets kock 2008 Tom Sjöstedt tipsar om tre snabba sillar.

Annonsen laddas.

Inlagd sill med citrongräs, morot och ingefära

  • 1 förpackning 420 g 5 minuters sill. 210 g avrunnen

Ny lag:

  • ½ rödlök
  • 1 liten morot
  • 30 g ingefära ca 2 msk strimlad
  • 2 citrongräs
  • ½ dl ättika
  • 1 dl socker
  • 2 dl vatten
  • 1 lime till garnering

Gör så här:

Skala rödlök, morot och skiva tunt. Skala ingefäran och strimla fint. Banka sönder citrongräset med baksidan av kniven (så smakerna kommer fram när man kokar).
Lägg alla grönsaker i en kastrull och slå på ättika, socker och vatten. Koka upp och låt sjuda ca 1-2 minuter. Kyl ner lagen. Skiva sillen på längden. Slå lagen över sillen (när den kallnat) och låt gärna dra över natten. Garnera med tunt skivad lime

Krämig pepparotsill med citron

  • 1 burk löksill à 540 g. 290 g avrunnen.

Pepparotskräm med citron

  • 200 g färskost
  • 3 msk mjölk
  • 2 msk färskriven pepparrot
  • ½ citron, skalet
  • 3 krm salt
  • ½ ask klippt krasse till garnering

Gör så här:

Sila av spadet och plocka bort kryddorna från löksillen. Rör ihop alla ingredienserna till krämen. Blanda med sillen och garnera med krasse.

Sill smaksatt med äpple och dill

  • 1 förpackning 420 g 5 minuters sill
  • ½ gul lök
  • 1 äpple
  • 2 dillstjälkar
  • 4 msk hackad dill
  •  

Gör så här:

Häll av lagen i en bunke och skär sillen i bitar. Skala lök och äpple. Skiva löken tunt och skär äpplet i tärningar. Bryt dillstjälkarna i mindre bitar. Blanda alla ingredienser med sillagen.

Recepten presenteras i samarbete med Sillkampen – där kan du rösta på vilken sill du gillar bäst och ladda upp ditt eget sillrecept.

Tre toppsillar från Tom