Toms bästa sillar

Årets kock 2008 Tom Sjöstedt har tagit fram recept på sina fyra bästa sillar.

Annonsen laddas.

Sill är bland det mest populära på våra julbord. Sillen går också att krydda på ett otal sätt. Här har Tom Sjöstedt tagit fram några sillrecept som du själv kan göra hemma till jul.

Kryddsill

  • 1 pkt Abba 5-minuterssill à 420 g
  • ½ dl ättika
  • 1 dl socker
  • 2 dl vatten
  • 2 lagerblad
  • 2 tsk nejlikor
  • 4 pomeransskal
  • 2 stjärnanis
  • 1 kanelstång
  • 1 ask shisokrasse eller
  • smörgåskrasse till garnering

Gör så här:
Koka upp alla ingredienser och låt svalna. Skiva sillen pålängden och blanda med lagen. Garnera gärna med krasse.

 

Citrussill

  • 1 pkt Abba 5-minuterssill à 420 g
  • 1 blodgrapefrukt eller vanlig grapefrukt
  • 1 apelsin
  • 1 lime
  • 1 msk rosépeppar
  • ½ dl ättika
  • 1 dl socker
  • 2 dl vatten
  •  
  • Dill till garnering

Gör så här:
Riv skalen från apelsin och lime. Koka upp citruskal medrosépeppar, ättika, socker och vatten. Låt kallna. Skär sillen i mindre bitar.Filea ut köttet från frukterna. Blanda lag, sill och citrusfrukterna innanservering. Garnera gärna med dillvippor.

Tomatsill med pepparrot

  • 1 burk Abba Inlagd Sill à 540 g

Tomatsås:

  • 200 g körsbärstomater på burk
  • ½ dl chilisås
  • 1 rödlök, finhackad
  • 3 msk färskriven pepparrot
  • ½ citron, skalet
  • salt och svartpeppar
  • 2 msk hackad gräslök
  • 2 msk färskriven pepparrot

Gör så här:
Sila av spadet från sillen. Blanda alla ingredienser tilltomatsåsen. Smaka av med salt och peppar. Blanda i sillen och garnera medgräslök och pepparrot. 

Recepten presenteras i samarbete med Sillkampen – där kan du rösta på vilken sill du gillar bäst och ladda upp ditt eget sillrecept.


Krämig Kaviarsill

 

  • 1 burk Abba Löksill
    à 540 g

Kräm:

  • 1 dl crème fraiche
  • ½ dl majonnäs
  • 1 dl Kalles kaviar
  • 4 tunt skivade rädisor
  • ½ ask klippt smörgåskrasse

Gör så här:
Sila av spadet och plocka bort kryddorna från löksillen. Rörihop alla ingredienserna till krämen. Blanda med sillen och garnera gärna medrädisor och krasse.