Tio goda viner till lax

Vinexperten Gunilla Hultgren Karell tipsar om vitt vin, rött vin och rosé som passar till lax. Goda och prisvärda viner.

Annonsen laddas.

 Vita viner:

Torres Don Miguel Gewürztraminer Riesling 2009 (6055) Chile,73 kronor
• Kryddig, lätt aromatisk smak med druvig fräschör och blommiga
toner. Spännande kombination tillsammans
med thaikryddad ugnsbakad lax med nudlar.
Betyg: 5

Les Fumées Blanches 2009 (22139)
Frankrike, 75 kronor

• Friskt och aromatiskt med läskande toner som påminner om fläderblom och citrus. Gärna till lättrökt lax med gurksallad.
Betyg: 5

Glen Ellen Chardonnay Reserve 2008 (7046)
USA, 59 kronor

• Ganska smakrikt med inslag av saftiga gula frukter och liten smörig
ton. Gärna till grillade laxburgare.
Betyg: 4

KWV Chardonnay 2009
(7055) Sydafrika, 199 kronor (3 liter)

• Här smakar det gott av tropisk frukt och lätt fatkrydda. Frisk fruktsyra
som balanserar upp det hela. Till en grillad laxkotlett med örtsås.
Betyg: 5

 Rudera Chenin Blanc 2008 (2237)
Sydafrika, 109 kronor

• Smakrikt, ganska maffigt med gula frukter, drag av honung och krydda.Rejäl och lite eldig eftersmak. Gott till sotad lax med pesto
och färsk potatis.
Betyg: 4

Roséviner:

Rotari Rosé 2006 (7701)
Italien, 99 kronor

• Mousserande rosévin med sval fräschör. Röda bär, citrus och
aningen brödig ton. Gärna som apéritif tillsammans med sprödbakade
pizzabitar med rökt lax.
Betyg: 5

Carmen Rosé 2009 (2954)
Chile, 69 kronor

• Torr och frisk med vinbärstoner, syrliga körsbär och färska örter. Fint till laxpudding.
Betyg: 4

 

Röda viner:

Santiago Querirolo Syrah Rosé 2009 (94212)
Peru, 79 kronor

• Fin, torr fruktighet, inslag av jordgubbar, lite gräsiga toner. Passar exempelvis halstrad lax med dillstuvad potatis.
Betyg: 4

Bardolino Classico 2009 (2329)
Italien, 59 kronor
• Körsbärsfrisk med aningen örtigt inslag. Friskt och lätt med lite spänst.
Fint till en krämig laxlasagne.
Betyg: 4

Saint Clair Pinot Noir 2009 (16015)
Nya Zeeland, 99 kronor

• Attraktivt med drag av jordgubbar och hallon. Därtill aningen
krydda och frisk fruktsyra. Passar parmalindad laxfilé med rödvinssmör.
Betyg: 4


Så väljer du vin till festens buffé

Buffé passar bra till sommarens fester.   Vinexperten Gunilla Hultgren Karell hjälper dig att hitta passande vin.

Buffén bjuder på många smaker och att matcha ett enda vin till en buffé kan vara knepigt. Vinet till buffé bör inte sticka ut allt för mycket, inte ha en alltför kraftfull karaktär. Det allra bästa är att servera både vitt och rött.
Välj ett ungt och fruktigt vin – både vad det gäller vitt och rött. Helst med liten eller ingen fatlagring. Fatlagrade viner kan ibland bli lite väl smakrika och ta överhand över den lätta sommarmaten, som då helt
kommer i skymundan. Ett ungt, torrt rosévin kan också vara ett bra val till buffé.
Tänk på att inte servera vinerna för varma. På sommaren är det lätt hänt. Vitt och rosé blir bäst vid cirka 8 grader och ett ungt, fruktigt rött vin kan med fördel
serveras vid 14–16 grader.
Räkna med runt en halv flaska vin per vuxen person. Det är bättre att ta i lite i överkant. Obrutna förpackningar och oöppnade flaskor kan ju lämnas tillbaka
till Systembolaget. Spara kvittot.