Tillbehören som gör grillningen

Grillsäsongen är här. Vi bjuder på recept ur Allt om Mat-bloggaren Lisa Lemkes nya kokbok Till Grillat – såser, marinader, sallader och lite sött.

Annonsen laddas.

Kocken, matskribenten och Allt om Mat-bloggaren Lisa Lemke är aktuell med nya boken Till Grillat. Här finns alla tillbehören för en lyckad grillkväll. Förutom såser och marinader bjuder Lisa Lemke också på proffsknepen som säkrar bjudningen.

Boken lär dig allt om tajming – hur du får glöden blir perfekt och tillbehören färdiga samtidigt med det grillade.

Recept ur Lisa Lemkes bok Till Grillat:

Grillad guacamoletortilla med mozarella

4 portioner 

2 avokador
1 rödlök, liten
2 tomater, gärna olika färger
125 g mozzarella
2 vitlöksklyftor
0,5 lime, saften
1,5 dl grovhackad koriander
8 tortillabröd
 flingsalt och grovmalen svartpeppar, efter smak
tabasco, efter smak

Tillagning
Dela avokado, ta bort kärnorna och skär fruktköttet i tjocka skivor.
Skala och skär rödlöken i tunna ringar. Skiva tomaterna tunt. Riv mozzarellan i mindre bitar och hacka vitlöken mycket fint.

Fördela alltsammans över tortillabröden, pressa över limesaft, strö på koriandern och krydda med salt och peppar. Rulla ihop tortillabröden och fäst med tandpetare.

Grilla tortillarullarna i cirka 2 minuter på svag värme, gärna över indirekt värme där de inte ligger ovanför kolen. Vänd på rullarna efter halva tiden.
De är klara när de har fått lite färg och mozzarellan har smält. Servera omgående.

Bönsallad med kryddörter och halloumi

150
g
haricot verts
150
g
vaxbönor
0,75
dl
olivolja
1,5
dl
finhackade kryddörter (t.ex. oregano, timjan och basilika)
1
riven vitlöksklyfta, liten
200
g
halloumi
olivolja till stekning

flingsalt och grovmalen svartpeppar, efter smak

Tillagning
Ansa bönorna och koka dem hastigt i saltat vatten tills de är mjuka med lätt tuggmotstånd.

Häll av vattnet och lägg bönorna i en stor skål. Rör samman olja, kryddörter och vitlök och blanda dressingen med de varma bönorna.

Skär halloumin i tunna skivor.


Hetta upp en stekpanna med olivolja och stek halloumiskivona i cirka 1 minut på varje sida, eller tills de fått en gyllene färg.


Blanda halloumin med bönorna, smaka av med salt och svartpeppar och servera genast.


Avokado- och fetaostkräm

4 portioner

1 avokado, mogen 
100
g
fetaost
1
tsk
citronsaft, färskpressad
2
dl
naturell turkisk yoghurt, 10 %
svartpeppar, grovmalen

ev. lite salt

Tillagning
Kärna ur, skala och grovhacka avokadon och lägg den i en bunke.
Smula ner fetaosten i bunken och tillsätt citronsaft samt lite av yoghurten. Mixa ihop alltsammans till en slät sås med stavmixer. Tillsätt resten av yoghurten. Smaka av med peppar och ev. lite salt.