The Winery Hotel – Ejnar och vinfabriken

Allt om Vin’s chefredaktör Ulrika Fürstenhoff berättar om när hon träffade Ejnar Söder – en av delägarna i vinhotellet The Winery Hotel norr om Stockholm. Det blev ett spännande samtal om, bland annat, åldersnoja, att dricka vin till maten och drömmar som går i uppfyllelse.

Ejnar Söder om:

Vinpassion:

– Det finns en stor glädje kring vin, och en vilja att lära sig mer. Det vill vi ta fasta på. Vi vill också erbjuda gott vin på glas till ett bra pris som man inte får på andra ställen.

Ledarskap:

– Jag har alltid varit extremt intresserad av de människor jag jobbat med, det har varit en stor fördel för mig. Folk gillar det, när chefen bryr sig på riktigt.. Det funkar inte att fejka, sådant märks alltid.

Träning:
Jag tränar ingenting längre, jag hade en PT när jag var i 60-årsåldern men så meddelade han plötsligt att han skulle flytta till Örebro. Det var mitt livs lyckligaste dag, haha. En av mina söner, Per, håller på med yoga och har eget företag inom det, och han vill förstås att jag ska prova det. Jag har stor respekt för hans arbete men jag har inte tålamodet. Yoga är för långsamt för mig!

Åldersnoja:

– Jag kan bli lite irriterad när folk frågar mig när jag ska trappa ner, faktum är att jag inte har en aning om när jag ska göra det. Är man frisk och har roligt, ja, då vill man väl fortsätta jobba, eller hur? Det här kan nog provocera folk ibland, det hör liksom till att man ska gå omkring och längta till pensionen. Men det har jag aldrig gjort. En enda grej är att jag försöker att inte vara här på kvällarna.

 

Text Ulrika Fürstenhoff, Foto Thomas Hjertén

Jag är inbjuden för att träffa de tre ägarfamiljerna bakom den nya satsningen vid Frösundaleden norr om Stockholm. Bara ett stenkast från motorvägen vid Järva krog växer ännu ett hotell fram. Men inte vilket som helst! The Winery Hotel blir Sveriges första urbana vinhotell. En mötesplats för vinälskare och ett projekt utöver det vanliga. Familjerna Söder, Östlundh och Ruhne har alla enats om att behovet finns och de brinner starkt för sitt koncept. Marcus Östlundh, som blir hotellets VD, berättar om influenserna från industrilokaler i Brooklyn.

Och Ejnar Söder, hotellkungen, som på The Winery Hotel får titeln senior adviser, är uppenbart förtjust i tanken på att kombinera kunskap med passion, njutning med nya upplevelser. Dessutom: Hotellet ska göra sitt eget vin! Tio ton druvor ska varje år fraktas från familjen Ruhnes vingård i Toscana till hotellet i Frösunda där de pressas, bearbetas och lagras i tunnor. Totalt kommer cirka 10 000 flaskor per år produceras på plats.

Så länge huserar ägarna i en lägenhet mitt emot hotellbygget men så ofta de kan besöker de förstås hotellet för att se lokalerna växa fram. Jag får på mig en bygghjälm och guidas runt. Det är onekligen spännande och redan nu går det att skönja en del av eldsjälarnas många innovativa idéer. Jag har Ejnars tidigare ord ringande i öronen: ”Intresset för vin ökar hela tiden och innan det här hotellet är färdigt kommer det att ha ökat ännu mer!
The Winery Hotel slår upp portarna och de första gästerna besöker hotellet. En underbar dag för Ejnar som senare ska berätta för mig att detta är bland det största som hänt i hans liv. Vid en lunch som ordnas för bland annat pressfolk och vinprofiler häpnar vi gemensamt över designen (som Ejnars son Jan står bakom) och den mysiga atmosfären. Planlösningarna är öppna med synliga installationer och det är mycket järn, trä – och betong. Ejnar hälsar pressen välkommen med ett litet tal om passion, hantverk och kunskap. Den erfarne hotellkungen, med 13 tidigare hotell i bagaget, är uppenbart lycklig.

Ejnars dröm har gått i uppfyllelse!

Röda mattan är utrullad, marschallerna tända. Vinet är framdukat. Det är dags för invigningsfest och jag är på plats, igen! Jag kan liksom inte låta bli. Ejnar lyser upp när vi ses igen: ”Visst blev det väl bra?”. Jag får en pratstund med Ejnar, men sedan virvlar han i väg som en tonåring för att hinna ha kul på festen – och förmodligen för att få höra snacket. Vad tycker folk? Hur pass imponerade är dom? Finns det några uppenbara misstag? Jag noterar Ejnars leeende under hela kvällen. Och inte undra på det!

EINAR_30
Äntligen ska jag få prata ostört med hotellkungen och entreprenören Ejnar Söder, 84. Den spralliga mannen som bestämde sig för att starta vinhotell vid 83 års ålder. En förebild på många plan. Vi äter köttbullar och potatispuré, med lingonsylt och en varsin liten öl till det. Klassisk husmanskost, tillagad på bästa vis.

– Jag måste ju prova hotellets köttbullar, för jag har inte gjort det tidigare. Jag måste se om det är gott, säger Ejnar som enligt honom själv har skyhöga krav, både på kockarna och serveringspersonalen.

– När det gäller god service, då går det inte att tumma något alls, den måste vara bra!, säger han entusiastisk.

Köttbullarna får godkänt och jag ber Ejnar att berätta om hur han själv blev smörgåsnisse i skånska Mölle, bara 15 år gammal. Hur lite han visste, och hur mycket han lärde sig. Och kanske var det där bland grytorna han fick upp ögonen just för service -och gott ledarskap.

– Vänlig men krävande, så vill jag själv att en chef ska vara mot mig och så har jag alltid försöka vara mot andra, säger Ejnar som haft många chefspositioner genom åren.

The Winery Hotel är ju Ejnars 14:e hotellprojekt, det allra roligaste hittills.

Kan det bli ännu fler? Ja, kanske. Det är inte alls så att Ejnar går omkring och tänker att han ska trappa ner, som många tror.

– Jag tror till och med att jag skulle må dåligt om jag trappade ner, förklarar han.

Hur ser ditt eget vinintresse ut?

–Jag drack inte vin förrän jag var i 30-årsåldern, jag hade liksom aldrig brytt mig. Det var mig fru Inga-Britt som fick mig att smaka. Och det var ju gott! I dag dricker jag en del vin, men aldrig på dagtid. Jag brukar dricka två rejäla glas vin till middagen, varken mer eller mindre. Det är en trevlig vana!

Ejnar Söder har en lång spännande historia som hotellägare bakom sig, men en speciell grej för honom var när han grundande Nordic Light Hotel 2001 – och såg till att hotellet fick en riktig vinkällare.

– 2000 viner hade vi, något som då ansågs riktig bra och fint. På den tiden fanns det ju inte så tjusiga vinlistor på krogarna som det gör nu. Men det fanns hotell med bra restauranger. I samband med detta ökade mitt intresse för vin, jag lärde mig och smakade mer. Det är ju väldigt spännande med vin och har man börjat vill man gärna veta mer. Det är precis det som vi vill erbjuda på The Winery Hotel. Våra gäster ska veta mer om vin när de åker härifrån än när de kom.

Skulle du säga att det finns någon röd tråd i hotellet verksamhet?

– Vi är ju tre familjer, med allt vad det innebär. Det gör oss till ett starkt team, alla är vi bra på olika saker. Men vi är också självständiga och har respekt för varandra. Marcus Östlundh är till exempel VD och jag försöker att inte lägga mig i hans arbete.

– Marcus är 42 år yngre än mig, men en bra ledare, han också, säger Ejnar och ler en smula. Marcus berättar senare för mig att han och Ejnar har mycket roligt tillsammans.

– Ejnar är en otrolig idéspruta och en mycket duktig talare och inspiratör. Han har också en härlig humor, vilket gör att det är roligt att jobba med honom.

Det säger väl det mesta och bådar gott för samarbetet även bakom kulisserna på det succéartade vinhotellet. Enligt Ejnar är ju teamkänslan viktig både för den goda stämningen och affärerna.

Nyligen visade ett inlägg på instagram när ägarna firade den 10 000:e bokningen med champagne. Det verkar som att kalkylen håller och att vinälskarna hittar dit. Det är bara att gratulera.

EINAR_08
Ejnar Söder arbetar även ihop med sin egen familj. Från vänster sonen Jan och barnbarnen Pontus, event, och Moa, marknad.

Ejnar vid två av hotellets stoltheter, vagnen med vin på ett särskilt tema och i bakgrunden den automat där gästerna kan köpa gott vin på glas.
Ejnar vid två av hotellets stoltheter, vagnen med vin på ett särskilt tema och i bakgrunden den automat där gästerna kan köpa gott vin på glas.