Tapas på svenska

Smakrik prästost, grevé och svecia är fantastiska ingredienser i både varma och kalla rätter. Här bjuder Katja Palmdahl på läckra osttapas med svenska hårdostar i stället för internationella kändisar som parmesan och pecorino i huvudrollen.

Katjas ostmuffins med lax blev en snabb favorit.
Thomas Yeh

Katjas ostmuffins med lax blev en snabb favorit.

Pesto med persilja 9924

Muffins med lax, rucola & prästost 9925

Tortilla med rostad blomkål & grevé 9926

Ost- och olivtapas 9927

Liten Caesarsallad 9928

Agnolotti med grevé & pinjenötter 9929

Nytt märke ska visa smaken

Ostfrämjandets nya runda märke ”Smakstyrka” visar enkelt hur stark osten är. Ju mer ifylld smakklocka desto starkare ost.
Ostarna bedöms utifrån en tolvgradig skala. Så på en riktigt stark ost med styrkan elva är nästan hela smakstyrkemärket ifyllt.
Alla sinnen samverkar när man smakar en bit ost. Svenska lagrade hårdostar kan vara salta, söta, syrliga. beska, nötiga, knastriga och ha mineraltoner. Märkningen på en ost visar den sammanlagda upplevelsen av ostens styrka.

Tyvärr står inte smakstyrkan i siffror på förpackningen. Den exakta siffran hittar man däremot på www.ostframjandet.se, där närmare 100 olika svenska ostar finns bedömda.

 

Driver eget företag

Namn: Katja Palmdahl
Ålder: 42
Familj: Maken Patrick, sönderna Viktor, 10 och Mattias, 6.
Bor: Vallda, utanför Kungsbacka.
Gör: Kock, kallskänka, receptmakare, matstylist och kokboksförfattare med det egna företaget Katjas.