Sätt chilensk smak på picknicken – kryddiga goda empanadas!

Chilenska piroger som passar utmärkt att ta med på picknicken, till stranden, att bjuda på som en del av buffébordet, till fördrinken – variationerna är många!

Annonsen laddas.

Ingredienser (16 st):

Degen:

6 dl (320 gr) vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 tsk socker
1 ägg
2 msk (35 gr) smör rumstempererat i kuber
2 dl varmt vatten

Fyllningen:

2 msk vegetabilisk olja
2 st gul lök (finhackade)
1 vitlöksklyfta, finhackad
½ msk paprikapulver
1 tsk spiskummin
1 tsk torkad oregano
1 nypa cayennepeppar
350 gr nötfärs
1 msk mjöl
5 msk köttbuljong

Salt och peppar

3 hårdkokta ägg, skalade och skivade
Russin (ca 3 russin per empanada)
Svarta oliver (ca 2 oliver per empanada)
1 st ägg (att pensla på innan gräddning)

Gör så här:
1. Degen: Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt ägg, smör och vatten och knåda i ca 5 minuter till en smidig deg. Tillsätt mer vatten eller mjöl om det skulle behövas. Lägg in degen i övertäckt bunke i kylskåpet i 30 minuter.

2. Fyllningen: Hetta upp oljan i en stekpanna på medelvärme. Stek löken under omrörning tills den blivit mjuk men inte fått färg. Tillsätt den finhackade vitlöken och kryddor samt blanda. Tillsätt även köttfärsen och stek under omrörning i ca 5 minuter eller tills blandningen är genomstekt. Strö över mjöl och blanda väl. Rör i buljongen. Koka utan lock i ca 10-15 minuter på medelvärme eller tills det mesta av vätskan kokat bort. Smaka av med salt och peppar och låt svalna.

3. Kavla ut degen så den är ca 3 mm tjock. Skär sedan ut 16 st rundlar som är ca 10 cm i diameter. Skeda upp 2 msk av fyllningen i mitten på varje rundel och toppa med ägg, russin och oliver. Fukta kanterna runt om med vatten, och vik cirklarna på mitten så det blir en halvcirkel och tryck till kanterna med fingrarna eller med hjälp av en gaffel så den är helt sluten.  Vispa upp ägget och pensla varje empanada. Grädda i ugnen i ca 10 minuter i ugnen på 200 grader eller tills de blivit gyllenbruna.

Äter du dina empanadas hemma, servera Trio Merlot (6556) och om du väljer att packa ned dem i picnickorgen, välj en kyld Trio Chardonnay (2196).

Gillar du chilenska smaker, prova också goda röran pebre – perfekt till grillat kött!

Läs mer om varför de chilenska vinerna är så goda, vad som behövs för en perfekt date och vad experterna säger om Trio!